23948sdkhjf

Avfallsentreprenör fick Näringslivsmedalj

Igår delades Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj, en belöning för framstående entreprenörskap, ut. En av mottagarna är välkänd i avfallsbranschen.

Det handlar om Ragnsellkoncernens ordförande och majoritetsägare Erik Sellberg, som mottog medaljen vid en högtidlig ceremoni av Kronprinsessan Victoria vid Kungliga Patriotiska Sällskapets årshögtid på Riddarhuset.


– Varje år tilldelas medaljen ett mindre antal personer, som med ägarinflytande skapat och utvecklat företag – och därmed arbetat för ett bättre Sverige, något som Sällskapet gjort sedan 1772, då Gustav III skrev under stadgarna. Syftet med medaljen är att hedra mottagaren för långsiktigt betydelsefullt arbete samt att inspirera andra, säger ordförande Erik Norberg.


Sällskapet ger även bidrag till humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning samt till sociala ändamål med ca 15 MSEK per år. Sällskapet delar också ut medaljer och hedersgåvor för bl a uppskattad arbetsinsats.


- En stor ära, som bekräftar att det man arbetat med i det tysta uppskattas, säger Erik Sellberg om medaljen.


Motiveringen lyder: Erik Sellberg är andra generationen och tog över Ragn-Sells 1985. Företaget omsatte då 240 MSEK.


Specialister på olika områden, varav 10% är ingenjörer, biologer, kemister etc, bidrar till att omvandla avfall i så hög utsträckning som möjligt till användbara produkter. Avfallet kommer till 91 % från samhälle, industri och jordbruk, medan 9% är hushållsavfall. Många nya tekniker har utvecklats för att kunna återvinna metaller och avskilja miljöstörande ämnen samt att bidra till den cirkulära ekonomin. Företaget, som omsätter 5,6 miljarder kronor har 2 000 anställda i Sverige och totalt 2 700 anställda.


Vad är arbetsglädje för Dig?


– Som liten var jag mycket intresserad av djur och natur och jag har fått möjligheten att arbeta inom rätt sektor. Vi återför närsalter, mullämnen och fosfor i kretsloppet, återvinner många olika material och destruerar farliga ämnen, säger Erik Sellberg. Därigenom bidrar jag till en god miljö och till naturen, avslutar Erik Sellberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047