23948sdkhjf

Cowi ingenjörspartner i återvinning av fosfor

För att kunna återvinna fosfor ur samhällets avfall har EasyMining utvecklat en process som återvinner fosfor ur aska efter förbränning av avloppsslam.

Tekniken har en mycket hög återvinningsgrad av fosfor och bidrar till att minska behovet av uttag från jungfrulig råvara. EasyMining, som är ett dotterbolag till Ragn-Sells, har gett Cowi i uppdrag att som ingenjörspartner utveckla och designa processen för uppskalning till full industriell skala.


Regelverken kring användning av avloppsslam skärps för att undvika spridning av oönskade ämnen till naturen. Förbränning av slam är därför en behandlingsmetod som ökar i omfattning. Med EasyMinings process kan den värdefulla fosforn i askan nyttiggöras i form av rena kommersiella produkter.


Fosfor används idag främst som gödningsmedel. Att efterfrågan på fosfor beräknas öka tillsammans med att huvuddelen av resurserna är lokaliserade utanför EU gör fosforåtervinning allt viktigare. En större industriell demonstrationsanläggning är under planering i Helsingborg. EasyMining planerar därefter att bygga flera återvinningsanläggningar i Europa den kommande 10-årsperioden.


– Vi har valt att samarbeta med Cowi för deras breda erfarenhet i alla steg från utveckling till industrialisering av processer, förklarar Jan Svärd, VD på EasyMining.


Cowi kommer som ingenjörspartner att stötta EasyMining med den tekniska designen för Ash2Phos-processen. Man ansvarar för design men har även möjlighet att ta ett helhetsansvar vid implementeringen av projektet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078