23948sdkhjf

Tredubblad insamling av läkemedel

Tre gånger så många kunder som normalt lämnade in överblivna läkemedel till Apoteket under april månad.

Anledningen är att Apoteket i april instiftade den Stora Insamlingsdagen och under perioden hade en särskild insamlingskampanj som ytterligare ett steg i företagets miljöarbete.


– Läkemedel hjälper många människor att leva ett liv i hälsa, men överblivna läkemedel som hamnar i soporna eller toaletten har en negativ inverkan på miljön. Vi är därför mycket glada över att så många kunder antog vår uppmaning att lämna in sina överblivna läkemedel till något av våra apotek. Tillsammans gör vi en stor insats för vår miljö, säger Apotekets vd Ann Carlsson.


Apoteket arbetar för att minska mängden överblivna läkemedel som hamnar i naturen på två sätt. Allra viktigast är att motivera kunderna att fullfölja hela sin behandling och därmed få full effekt av sina läkemedel. Om det ändå blir läkemedel över ska det vara enkelt att lämna in dem till Apoteket.


Den 5 april uppmärksammade Apoteket Stora Insamlingsdagen och under flera veckor pågick en kampanj där medlemmar i Apotekets kundklubb fick dubbla poäng när de lämnade in överblivna läkemedel. Över 41 000 medlemmar lämnade in läkemedel under perioden jämfört med 14 000 kunder samma period 2016.


Fakta om överblivna läkemedel:


Många har gamla läkemedel hemma i lådor och badrumsskåp. Läkemedelsverket uppskattar att det varje år slängs eller förstörs cirka 1 500 ton läkemedel i Sverige i samband med användning eller distribution.


Av dessa omhändertas de flesta på rätt sätt, men cirka 250 ton spolas ut i avloppet eller slängs i hushållssoporna. Reningsverk är inte byggda för att bryta ned läkemedel och många ämnen går därför rakt ut i sjöar och vattendrag där de tas upp av bland annat fiskar och groddjur och påverkar bland annat fortplantningsförmågan. De överblivna läkemedel som lämnas in till Apoteket tas om hand och skickas till särskilda förbränningsanläggningar som destruerar dem och tar hand om alla restprodukter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062