23948sdkhjf

Marint avfall från västkusten blir schampoflaskor

Organisationen Ren & Attraktiv Kust tar sig an marinmiljöförstöring genom att städa upp på västkustens stränder. All hårdplast de samlar in återvinns nu och används i världens första schampoflaska tillverkad av 25 % marint plastskräp.

Från Nordsjön till Göteborgs och Bohusläns stränder sveper det upp en kubikmeter plast i timmen, dygnet runt, året om. Organisationer som Ren och Attraktiv Kust hjälper till att hantera det växande problemet genom att bland annat delta på Nordiska Kusträddardagen. Genom samarbete med TerraCycle kan avfallet som samlas in från olika stränder på Västkusten nu få ett andra liv, exempelvis som världens första schampoflaska tillverkad av 25 % marinplast och som dessutom i sig är återvinningsbar.



Sol, saltvatten, tång, sjögräs och sand innebär att plasten som plockas upp från stränderna oftast är för oren för att kunna återvinnas och sorteras därför som brännbart avfall. Genom ett innovativt samarbete mellan återvinningsföretagen TerraCycle, Suez och Procter & Gamble kan nu marin hårdplast återvinnas. Ren och Attraktiv Kust skickar den insamlade hårdplasten till TerraCycle, som står för fraktkostnaderna. All den insamlade plastsorten PE-HD används för att tillverka nya Head & Shoulders schampoflaskor där materialet utgörs av 25 % återvunnen marinplast. Flaskorna kommer till en början att säljas i Frankrike, med målsättning att de även skall säljas i andra europeiska länder, inklusive Sverige. Övrig insamlad hårdplast såsom PET, PE-LD, PP och PS återvinns med TerraCycles existerande avfallsprocesser och får ett andra liv som exempelvis utomhusmöbler eller soptunnor.


Bild: Marinplast upplockad från Stenskär nordväst om Lysekil.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078