23948sdkhjf

Nytt helhetstänkande krävs för cirkulär ekonomi

Engagemang, politiska styrmedel och en större efterfrågan på återanvänt och återvunnet material krävs om vi ska nå en mer cirkulär ekonomi.

Det visar ett projekt inom innovationsprogrammet RE:Source som kommit med sin rapport Polcirkeln – policy för cirkulär ekonomi.

Cirkulär ekonomi innebär att hushålla med resurser, minimera råvaruanvändning samt behålla produkter och material på sin högsta möjliga användbarhetsnivå så länge som möjligt.

– En av de största utmaningarna för att nå en cirkulär ekonomi är den ändring som kommer att krävas av oss alla när det gäller konsumtionsmönster och levnadsvanor, säger Jenny Sahlin från Profu, en av projektledarna.

- Men ansvaret kan inte enbart ligga på konsumenterna, det är genom politiska styrmedel som man kan uppnå de stora förändringarna, påpekar förstudiens andra projektledare, Åsa Moberg från IVL Svenska Miljöinstitutet.

Projektet Polcirkeln har utvärderat policyåtgärder för att främja cirkulära flöden av avfall, material och produkter och granskat EU:s senaste policypaket för en cirkulär ekonomi.  Paketet är ambitiöst, men det måste konkretiseras och förstärkas, är slutsatsen.

– Förslagen i EU:s policypaket är mest är inriktade på förbättrad avfallsbehandling med fokus att minska deponering och öka materialåtervinning. Det är något helt annat än att påverka konsumtion, produktion och resursuttag, säger Jenny Sahlin.

Projektet har genomförts i samarbete mellan producenter, energi- och återvinningsföretag, branschorganisationer, samt Swerea IVF och SCB.

– Vi ser vikten av att införa ett helhetsperspektiv för avfall, material, produktion och konsumtion, betonar Jenny Sahlin.

För att resultaten verkligen ska nå ut har projektet tagit fram rekommendationer till företag och beslutsfattare om hur de kan arbeta för en cirkulär ekonomi.

Några av råden till beslutsfattare är:

  • Ställ krav på återvinningsbarhet och andel återvunnet material i produkter.
  • Inför garantimärkning vid återtillverkning och rekonditionering som ger ökat förtroende för produkterna.
  • Utöka pantsystemen och producentansvaret med krav på återtagande och andel återvunnet material i produkterna.

Några av råden till företag är:

• Se till att få tillräcklig kännedom om relevanta policyer och regelverk.

• Verka för nya typer av möten där konkret ny samverkan för gemensamma affärsmodeller skapas.

  • Ställ krav på mer vägledning från tillsynsmyndigheter när det gäller regelverk, till exempel om en restprodukt är avfall eller inte.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.234