23948sdkhjf

Bråte samåker till tippen

Appen Tiptapp har sedan cirka ett och ett halvt år tillbaka hjälpt tusentals stockholmare med att få sitt bråte till tippen.

Nu tar Tiptapp grannhjälp till en ny nivå, då ett nytt notissystem för samåkning av bråte och återvinning lanseras i appen. Genom den nya funktionen kommer användare som bor nära den plats där en hämtning av återvinning har bokats få notiser om att en hämtning pågår i deras område. På så vis kan de på ett tydligare sätt, genom uppmaningar till användarna, se till att mer återvinning kan samåka till tippen med en person, istället för att fler personer än nödvändigt ska behöva transportera saker till återvinningen själva. I appen kan man även lägga upp funktionsdugliga saker som man vill bli av med och som man är beredd att betala för att få flyttade.

Appen Tiptapp hjälper såväl människor som miljö, menar medgrundaren och VD:n Tim Bjelkstam:

— Alla har inte möjlighet att ta sitt bråte till tippen. I Stockholm är biltätheten lägst i hela Sverige. När vissa kommuner här har mindre än hälften så många bilar per 1000 invånare som de biltätaste kommunerna ser vi ett tydligt behov av vår plattform. Till detta kan även läggas att återvinningscentraler allt som oftast är placerade en bit utanför stan och att deras öppettider ofta har lite mer att önska. Vi ser såklart också att vi kan vara med och göra en positiv skillnad för miljön genom att minimera antalet enskilda bilturer till återvinningen, då samåkning av grannars återvinning till tippen kommer minska utsläppen, säger Bjelkstam.

Det senaste året har fler än 10 000 hämtningar förmedlats via Tiptapp och de flesta hämtningarna är genomförda på mindre än tre timmar från det att en annons läggs upp i appen.

 — Den modell som Tiptapp bygger på, att användarna hjälper varandra, har visat sig vara mycket effektiv. Det hela är egentligen en förlängning av fenomenet att “grannar hjälper varandra”, något som har skett genom alla tider. Vi brukar säga att om man har vår app så har man alltid tillgång till en “kompis med släp” endast ett par knapptryckningar bort, säger Tim Bjelkstam vidare.

Den nya funktionen innebär att alla användare som bor inom två kilometer från en hämtning kommer notifieras då hjälp är på väg. Tanken är att på så vis höja effektiviteten i appen ytterligare. Andra användare kan då passa på att lägga upp en egen annons med något de behöver bli av med, som då med större sannolikhet kan komma med i samma hämtning.

I Tiptapp-appen finns också funktionen “Visa återvinning” för spårning av alla avlämningar så att en annonsör kan känna sig trygg med att det som hämtas hanteras korrekt. Den hämtande användaren tar en bild med appen på platsen för återvinning. Till bilden sparas som ett kvitto på hanteringen koordinaterna för platsen där bilden tas samt en tidsstämpel. Först därefter aktiveras utbetalningarna till hämtaren.

Just nu fokuserar man på att etablera plattformen i Stockholm, men den fungerar i hela Sverige. Inom kort planeras en expansion till nya marknader.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109