23948sdkhjf

Testar växtbaserad plast

Löfbergs testar nu att ersätta den oljebaserade plasten i sin kaffeförpackningar med ett växtbaserat alternativ. Slår försöken väl ut hoppas Löfbergs kunna ersätta all fossil plast i förpackningarna vid år 2020.

Löfbergs testar just nu en förpackning som till största del är tillverkad av plast från sockerrör.

– Det här är ett första steg mot helt förnyelsebara förpackningar. Förhoppningsvis bidrar vi till en klimatsmart lösning som andra kan ta efter, säger Lars Appelqvist, VD på Löfbergs.

Den växtbaserade förpackningen minskar koldioxidutsläppen med cirka tio procent. Den är återvinningsbar och har samma skyddande egenskaper som den oljebaserade plasten, vilket är viktigt eftersom kaffe är känsligt mot ljus och syre.

– Nu ska vi säkerställa att produktionen fungerar och att förpackningen uppfyller de krav vi ställer. Idag är det här en lite dyrare lösning, men på sikt tror vi att kostnaderna sjunker, säger Lars Appelqvist.

Löfbergs klimatkompenserar förpackningen till 100 procent genom ett solenergiprojekt i Tanzania.

Idag jobbar det familjeägda kafferosteriet med hållbarhet i hela värdekedjan, från böna till kopp. Mycket av arbetet sker i odlarländer, där kaffets klimatpåverkan är störst. Men Löfbergs gör mycket på hemmaplan också, inte minst när det gäller förpackningar.

– 1993 var Löfbergs först med aluminiumfria kaffeförpackningar, och 2016 lanserade vi växtbaserade kapslar till Nespresso-systemet. Nu pågår det alltså försök för att kunna ersätta den oljebaserade plasten med ett förnyelsebart alternativ.

– Vi vill minska vår klimatpåverkan med 40 procent, då behöver vi jobba med både stort och smått. Vår vision är att vi ska vara Europas mest hållbara kaffeföretag, säger Lars Appelqvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078