23948sdkhjf

Krafttag mot nedskräpning

Fimpar, plastbestick och kaffemuggar är skräp som slängs på land men som allt oftare hamnar i haven.

Sysav tillsammans med de 14 skånska kommuner som äger bolaget tar nu krafttag för att motverka nedskräpningen. På tre år hoppas man kunna bryta trenden, men då behövs också att många ändrar sitt beteende.

Stora källor för plast i havet är plast från till exempel bildäck och konstgräsplaner. Men mycket av allt skräp i vattnet kommer också från vanlig nedskräpning.

Sysav och bolagets ägarkommuner har tagit fram gemensamma mål för utvecklingen av regionens avfallshantering fram till år 2020. Målen gäller dels själva insamlingen och hanteringen av avfallet, dels hur man ska påverka beteenden.

– Folks beteende är svårt att komma åt. Men det är viktigt för alla att inte skräpa ner. Det finns stor risk att skräpet åker ut i havet. Det gäller också fimpen, som faktiskt innehåller plast. Det kanske inte alla tänker på, men fimpen är det vanligaste skräpet, säger Jonna Ganslandt, projektledare på Sysav.

Sysav har som övergripande vision att bidra till att Skåne blir världens mest hållbara region och har tillsammans med sina ägarkommuner tagit fram en regional kretsloppsplan för att få till en hållbar avfallshantering.

– Gemensamt ska vi nå de effektmål som satts till 2020. Det gäller bland annat att nedskräpningen ska vara mindre 2020 än 2016, säger Jonna Ganslandt.

Ett annat mål är att mängden förpackningar och tidningar i restavfallet ska halveras jämfört med år 2015. Så mycket som en tredjedel av det totala restavfallet utgörs idag nämligen av plastförpackningar och tidningar som slängts fel.

Som ett led i arbetet och för att uppmärksamma fler på vikten av att återvinna plast har Sysav och bolagets ägarkommuner under 2017 tagit fram ett informationsmaterial som bland annat har testats på de egna arbetsplatserna. Med informationen vill man, bland annat, öka medvetandet om vikten av att kasta plast i rätt återvinningsbehållare. Om varje svenskt hushåll slängde en plastförpackning till i plaståtervinningen, istället för bland sina vanliga sopor skulle det motsvara en minskning av koldioxidutsläppen på 3600 ton per år. Det är lika mycket som 1200 bensindrivna bilar, eller vad 675 medelstora oljeuppvärmda villor, släpper ut på ett år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109