23948sdkhjf

Miljonstöd till IoT-projekt

Vinnova tilldelar Lunds Kommun 12 MSEK för ett stort projekt som handlar om smarta offentliga miljöer.

Projektet innefattar både miljöer som är publika och allmänt tillgängliga och de som är drivna av offentlig verksamhet. Både Lunds kommun och Malmö stad jobbar aktivt med att öka transparensen och delaktigheten för medborgarna och skapa bättre offentliga miljöer med hjälp av innovativa lösningar. Tanken är att uppkopplade sensorer och prylar kan spela en viktig roll i skapandet av nya typer av lösningar för det offentliga rummet samtidigt som det ger möjlighet till ökad företagsamhet.

‑ Projektet hjälper bland annat till att hitta nyttor med Internet of Things för kommunens verksamheter, säger Anders Trana, projektledare på Future by Lund. På det här viset kan förvaltningar och kommunala bolag möta framtiden med teknologilösningar som är mer resurssmarta.

Projektet kommer initialt att fokusera på fyra innovationsexempel: Cykeldata, Övervakning av kritisk infrastruktur, Effektiv och säker stadsodling samt Användarstyrd avfallshantering.

Användarstyrd avfallshantering. Det finns ett behov av att hitta smartare lösningar för containertömning för att minska transporter och att skapa nya kundanpassade lösningar och det kan göras med hjälp av sensorer.

Övervakning av kritiska samhällsstrukturer. I vissa elskåp i Lund finns viktig utrustning förstadens kommunikations- och elnät. Skåpen är viktiga för att samhället ska fungera. I projektet kommer man testa övervakning med sensorer i dessa elskåp.

Cykeldata. IoT erbjuder idag nya möjligheter för att samla in data om cyklisters trafikbeteende, och i projektet kommer man samla data dels en app, dels genom kameror.

Stadsodling och odlingar av växter i gröna miljöer är i ökande grad viktigt för städer. Odlingar har många positiva effekter och en mätning av regn, solinstrålning, vind och jordtemperatur kan optimera odlingen.

I projektet finns ett starkt konsortium med många starka aktörer. Lunds Kommun, Malmö Kommun, Lunds Universitet, Malmö Högskola, Mobile Heights, RISE, Sony, Ericsson, Telia, Sensative, Sensefarm, Kraftringen, Trivector, Axis, Schneider, Ideon Innovation, u- Blox. Projektet har även ett nätverk av informella partners som kommer att växa under projektets gång.

Projektet startade den 1 september och pågår till den 30 juni 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094