23948sdkhjf

Landets bästa avfallskommuner

Avfall Sverige presenterar statistik över hushållsavfallet i Sverige både på riksnivå och lokal nivå. 

Statistiken på riksnivå presenteras i rapporten ”Svensk Avfallshantering”. Den visar att mängden hushållsavfall har minskat. I genomsnitt slängde varje svensk 467 kg hushållsavfall förra året vilket är en minskning med 11 kg jämfört med 2015.

Rapporten ”Hushållsavfall i siffror” innehåller avfallsstatistik på läns- och kommunnivå. Den visar att kommuner med fastighetsnära insamling från villahushåll samlar in närmare 90 kg förpackningar och returpapper per person jämfört med cirka 70 kg i genomsnitt i Sverige. Det framgår också att mängden förpackningar och returpapper i restavfallet är lägre än genomsnittet för riket. Hög tillgänglighet innebär både att det samlas in mer och att avfallet är av bättre kvalitet, vilket tidigare undersökningar också har visat.

Lund är 2016 års bästa avfallskommun visar statistiken på kommunnivå. På andra plats kommer Motala/Vadstena, som bedriver avfallsverksamheten i en gemensam vatten- och avfallsnämnd, och på tredje plats kom Katrineholm. Beräkningen görs utifrån ett sammanvägt index som speglar avfallsverksamheten på ett övergripande sätt. Där ingår kundnöjdhet, återvinning av material och matavfall, avfallsmängd och andel förpackningar och returpapper i hushållsavfallet. Kostnader och avfallsavgifter inkluderas inte.

Götene, Motala/Vadstena och Ulricehamn har Sveriges nöjdaste avfallskunder om resultat från kundenkäter vägs samman.

”Hushållsavfall i siffror” innehåller även uppgifter om avfallsmängder, avfallsavgifter, kundnöjdhet, återvinning och mycket annan statistik som speglar avfallshanteringen i landets kommuner.De flesta uppgifterna i de båda rapporterna har hämtats från Avfall Sveriges web-baserade statistiksystem Avfall Web. Statistiken i ”Svensk Avfallshantering” har kompletterats med uppgifter från producenternas organisationer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096