23948sdkhjf

Mer matavfall önskas….

Stockholmare lämnar för lite matavfall.

De flesta stockholmare kan idag sina matrester till återvinning. 25 av Stockholms läns 26 kommuner erbjuder idag en separat matavfallsinsamling. Men de insamlade mängderna är fortfarande låga. Idag källsorteras bara en fjärdedel av stockholmarnas matavfall. Det nationella målet 2018 är 50 procent. Med andra ord måste mängden insamlade matrester fördubblas inom ett år.

-Vissa kommuner i länet har erbjudit sina invånare separat insamling av matavfall sedan 1990-talet. Andra kommuner har nyligen startat eller står i startgroparna, säger Frida Palander, Roslagsvatten AB. Fler stockholmare måste börja sortera sitt matavfall för att vi ska kunna nå det nationella målet. Därför gör Stockholms läns kommuner en gemensam kraftsamling som ska uppmuntra stockholmarna att källsortera matavfall.

Kraftsamlingen består av kampanjen ”sorteramatresten.se” som informerar om hur man på ett enkelt sätt kan sätta igång att källsortera matavfall.

Idag samlar Stockholms kommuner in drygt 50 000 ton matavfall, som återvinns till biogas och biogödsel. Kvaliteten och mängden insamlat matavfall varierar mellan kommunerna. De flesta får in bra kvalitet på matavfallet, men för små mängder. Andra kommuner får in stora felsorterade mängder, där matavfallet är blandat med hushållssopor och grovsopor och därför går till förbränning istället för återvinning. Generellt sett är de som bor i villa bättre på att källsortera sitt matavfall jämfört med boende i flerbostadshus.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11