23948sdkhjf

Kinas importstopp = tillbaka till verkligheten….

De senaste begränsningarna i Kinas import av plastavfall har skapat turbulens på marknaden.

Under många år har de europeiska systemen för avfallshantering aktivt stött och assisterat behandling av lågkvalitativt plastavfall i Kina. I ett uttalande säger Ton Emans, president i Plastics Recyclers Europe (PRE):

- Marknaden har ett överutbud av lågkvalitativt plastavfall som en konsekvens av Kinas importbegränsningar. Dessa låga kvaliteter brukade exporteras som en billig ”end of life”-lösning för dåligt insamlat och sorterat avfall. Denna orättvisa praxis (med avseende på ekonomiska, sociala och miljömässiga faktorer) ligger precis i kanten av de legala kraven i avfallsdirektiven. Faktum är att exportörerna skulle ha visat att det exporterade avfallet behandlas enligt EU-standarder, konstaterar Emans.

Dagens överskott av denna typ av plastavfall är omöjlig att helt absorberas inom EU, då det inte möter de kvalitetskrav som europeiska plaståtervinnare ställer. Denna abrupta förändring av marknadens villkor demonstrerar vikten av att omgående implementera en verklig och hållbar marknad för avfall i Europa. Detta kan bara göras genom att höja kvaliteten genom design för återvinning, insamling och sortering.

Brist på visioner i värdekedjan de senaste åren har nu resulterat i att EU inte klarar av att behandla de nu ökade mängderna över dagen. Dock, industri, politiker och samhället i stort måste nu snabbt komma fram till en gemensam lösning som tillåter en omedelbar implementering av förbättra design för återvinning, harmoniserad insamling och investera i högeffektiva sorteringscentraler i akt och mening att öka EU:s återvinningskapacitet, heter det också i uttalandet.

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079