23948sdkhjf

Lovande kring bioraffinaderi

Förstudieprojektet ”Flaggskepp Bioraffinaderi” har utrett förutsättningar för att realisera ett nytt, fullskaligt bioraffinaderi baserat på hållbar skogsråvara. Processum leder projektet som stöds av 13 företag representerande skogsägare liksom skogs-, kemi- och detaljhandelsföretag.

På uppdrag av projektet har konsultfirman Pöyry sammanställt ett underlag som redovisats för projektets styrgrupp.
Styrgruppen anser att resultaten från förstudien är mycket intressanta. Av resultaten framkommer bland annat att en investering i ett bioraffinaderi har förutsättningar att bli lönsam – och ge ett positivt bidrag till en framtida bioekonomi.

– Rapporten visar på goda förutsättningar för projektet, vilket självklart är mycket glädjande även om det är många viktiga frågor som ska besvaras innan det kan bli verklighet, kommenterar Lars Winter, vice ordförande i Processum och vd för Domsjö Fabriker.

– De resultat som Pöyry har presenterat tyder på goda förutsättningar för en anläggning av denna typ, säger Jonas Joelsson, forskningschef Processum och projektledare för Flaggskepp Bioraffinaderi.

Förstudien var det första steget för ett underlag inför ett investeringsbeslut. Nästa steg blir att tillsätta en projektorganisation som speciellt ska utreda hur tillgång på råvara kan säkras samt hur investeringen ska finansieras. Arbetet bedöms ta upp till tre års tid och ska utgöra ett konkret underlag för ett beslut om huruvida investeringen ska genomföras eller inte.

Ett eventuellt beslut om ett genomförande medföra att ett storskaligt bioraffinaderi tidigast kommer starta år 2023 – under förutsättning att lokalisering fastställts och miljötillstånd för verksamheten erhållits.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093