23948sdkhjf

Lyckad återvinning av gips

Sedan i somras tar VafabMiljö Kommunalförbund emot gips på Återbruken för återvinning. Gipsskivorna skickas sedan vidare till Materialhantering och Logistik AB i Nyköping som återvinner dem till nya gipsskivor.

Tidigare har gips lagts på deponi, eller på soptipp som det tidigare kallats. Nu kan det istället återvinnas, vilket är en stor miljövinst.

- Det är unikt att vi kan flytta ett avfallsslag två steg upp i avfallstrappan. Det känns väldigt bra och vi räknar med att kunna halvera mängderna avfall som går till deponi tack vare det här nya avtalet, säger Gunnar Weiring, verksamhetsutvecklare på VafabMiljö, i ett pressmeddelande.


De insamlade gipsskivorna behandlas till ett gipspulver som tillverkare av gipsskivor kan använda när de gör nya. Det återvunna gipspulvret är lika bra som ny gips och gipsskivorna blir därmed 100 procent återvinningsbara. Detta sparar naturresurser och pengar samt är även skonsamt mot miljön.

- I september fick vi in nära 130 ton gips, vilket är väldigt bra. Sorteringen har sett bra ut men vi hittade några betongsäckar, lite kakel och klinker bland gipset. Betong, kakel och klinker vill vi ha sorterade som ”Tegel, kakel, betong/Fyllnadsmassor”, säger Gunnar Weiring.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141