23948sdkhjf

Förslag begränsar biodrivmedel

EU-parlamentets miljöutskott föreslår kraftigt begränsade villkor för biodrivmedel från skog och jordbruk.

Förslaget om ändrade villkor för bioenergi gäller perioden mellan år 2021-2030.

Miljöutskottet hävdar att skogsrester enbart får användas som bränsle om de inte ersätter ”existerande användning” av materialet. Skogen ska först användas för att göra trävaror och i sista hand användas för att göra bränsle.

Liknande synsätt gäller odlade råvaror som raps, som i första hand ska användas i livsmedelsproduktion, enligt miljöutskottets förslag.

Om miljöutskottets beslut omsätts till ett EU-direktiv blir det ett hårt slag för bioenergibranschen i Sverige, enligt Svenska Bioenergiförbundet, Svebio.

"Med det här förslaget förnekar man jordbruket i Europa att bidra till klimatomställningen inom transportsektorn. Förslaget innebär en råvarureglering och det tycker vi väldigt illa om. Den kommer också att äventyra talloljan, och för pelletsproducenter som vill använda sågspån", säger Kjell Andersson, näringspolitisk chef på Svebio till nyhetstjänsten ATL.

Även EUs industrikommitté ska ta fram förslag i frågan senare i höst. Först i början av nästa år röstar EU-parlamentet om förslaget.

Fakta:

EU har ingen gemensam skogsbrukspolitik. Ändå påverkar ett antal av EU:s politiska beslut och initiativ skogarna.

Två tredjedelar av Europas skogsareal finns i sex medlemsstater (Finland, Frankrike, Polen, Spanien, Sverige och Tyskland). På nationell nivå varierar skogarnas omfattning dessutom kraftigt: Finland, Sverige och Slovenien är till 60 procent täckta av skog, medan motsvarande andel för Nederländerna och Storbritannien endast är elva procent.

I motsats till många områden på jorden där avskogningen är ett stort problem växer dessutom skogsarealerna i unionen; omkring elva miljoner hektar skog har tillkommit mellan 1990 och 2010, framför allt på grund av naturlig utbredning och insatser för att öka skogsarealerna.

Källa: EU-parlamentet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094