23948sdkhjf

ÅI om mikroplaster

Branschorganisationen Återvinningsindustrierna har lämnat remissvar till Naturvårdsverkets redovisning om mikroplaster.

ÅI har i sitt svar valt att fokusera endast på de frågor som berör återvinningsbranschen eftersom redovisningen i sig är mycket bred.

ÅI konstaterar att man saknar ett resonemang i utredningen om generationsmålets övergripande ambition om resurseffektiva och giftfria kretslopp. 

Vidare menar man att regeringen bör verka för att tydliggöra olika plastdefinitioner i lagstiftningen samt utreda hur en märkning skulle kunna utarbetas för att tydliggöra hur plasten ska hanteras i avfallsledet, både inom EU och globalt. 

Så kallad Ecodesign måste stimuleras, både för att öka materialåtervinningen av plaster samt öka efterfrågan på återvunnet material. Tillsatta mikro- och nanoplaster ska förbjudas om tillverkaren inte kan bevisa att dessa plaster inte utgör ett miljöproblem i en specifik applikation, skriver ÅI också.

Man menar även att teknikutvecklingar måste stimuleras för att återvinna plaster som har egenskaper som kräver mer avancerad återvinningsteknik och nämner pyrolys som ett sådant exempel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078