23948sdkhjf

Gemensam entreprenör första steg mot regionalt avfallsbolag

Nu är det klart att Växjö, Lessebo och Tingsryds kommuner tillsammans ska handla upp en gemensam entreprenör för insamling av hushållsavfall.

Entreprenaden är det första konkreta steget mot ett gemensamt avfallsbolag. Det regionala avfallsbolaget ska bestå av Växjö, Älmhult, Markaryd, Lessebo och Tingsryds kommuner.

Alla fem kommuner står inför liknande utmaningar de kommande åren. För att uppnå nya EU-direktiv kring avfallshantering plus nationella och lokala miljömål krävs ett samarbete i regionen. En arbetsgrupp har under året tagit fram ett beslutsunderlag om att tillsammans bilda ett regionalt avfallsbolag. Genom ett sådant ska det bli lättare att ställa om till de höjda kraven och en bättre och mer långsiktig samsyn på avfallshantering.

Det första steget mot en större samverkan är en gemensam entreprenör för Växjö, Lessebo och Tingsryds kommuner. De tre kommunerna har alla tagit beslut om att införa fastighetsnära insamling för villahushåll i fyrfackskärl.

I februari nästa år fattar kommunfullmäktige i de fem kommunerna beslut om att bilda ett avfallsbolag. Innan dess kommer tekniska nämnden i Växjö kommun att behandla frågan kring bolagsbildning. Den gemensamma upphandlingen annonseras under november månad med förhoppning om att skriva avtal under våren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079