23948sdkhjf

Svårt nå hållbara textilier

Företag och inköpare av textilier har svårt att ta ansvar för hur riskfyllda kemikalier används längs med varukedjan, trots goda intentioner.

Det visar en ny avhandling från miljöforskaren Natasja Börjeson vid Södertörns högskola.

I Toxic Textiles - towards responsibility in complex supply chains undersöks vilka möjligheter, hinder och utmaningar textilsektorn möter i sitt arbete mot ökad hållbarhet.

En av samtidens stora utmaningar är hanteringen av de miljö- och hälsoproblem som följer i svallvågorna av en globaliserad handel. Ett exempel är hanteringen av kemikalierisker, och en bransch där denna utmaning är tydlig är textilbranschen. Produktionen är kemikalieintensiv och ofta spridd över flera kontinenter.

Företag och offentliga inköpare äger inte sin produktion, vilket leder till stora svårigheter när de ska ställa krav kring vilka kemikalier som används, och tillverkare har svårt att leva upp till vad de lovar.

Natasja Börjesons avhandling undersöker hur en grupp marknadsaktörer – privata och offentliga textilinköpare – arbetar med kemikalierisker längs med sina varukedjor.

"Min avhandling visar att det är enormt svårt för enskilda företag och inköpare att ta ansvar och leva upp till sina hållbarhetsmål – även när engagemanget finns där", säger Natasja Börjeson i ett pressmeddelande.

Den svenska textilbranschens engagemang och arbete i miljö- och kemikaliefrågor, har ökat det senaste decenniet och branschen ligger ofta före lagstiftningen. Hon ser i sin avhandling behov av ökade styrmedel, samarbete och en ny syn på ansvar för att komma ännu längre i frågan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109