23948sdkhjf

Efterfrågar styrmedel för ökad materialåtervinning

Ikea vill att företag själva ska få äga återanvändningen och återvinningen av sina egna produkter, material och resurser. Det framgår av ett policydokument till regeringen där möbeljätten presenterar en rad förslag om cirkulär ekonomi.

Branschorganisationen Återvinningsindustrierna skriver på sin hemsida om företagets brev till regeringen.

Ikea menar att en modell enligt ovanstående skulle minimera risken att värden förs ut ur ekonomin, och minska mängden avfall i samhället och risken för läckage av resurser. "Det är av stor vikt, för en fungerande cirkulär ekonomi, att insamlandet av produkter, material och resurser för både återanvändning och återvinning inte monopoliseras. Vi behöver ett regelverk som möjliggör för företagen själva att sluta sina kretslopp och ansvara för sina produkter för reparation, re-make, återförsäljning eller återvinning oberoende av om konsumenten klassar produkten som slutanvänd eller inte", skriver Ikea. 

Vidare skriver Ikea: "Vi ser idag att förbränning av sekundära material till energiåtervinning i flera fall är mer ekonomiskt lönsamt än materialåtervinning och efterfrågar styrmedel som aktivt stöttar de övre stegen i avfallshierarkin. [...] Vi behöver ett politiskt ramverk för avfall som möjliggör och bidrar till att skapa en livskraftig marknad för sekundära material. [...] Utifrån tidigare erfarenheter från återvinningsindustrin och råvaruhanteringen tror vi det är avgörande att bygga upp ett system där producenterna har en möjlighet att påverka och får tillgång till det sekundära materialet. Men hur det systemet ska se ut är något som måste undersökas vidare"

-  Brevet till regeringen sänder en tydlig signal om vikten av ett bibehållet och utvecklat producentansvar för att skapa en cirkulär ekonomi, samt att producenter vill se nya styrmedel som ger ökad materialåtervinning och mer återvunna råvaror. Brevet synliggör att lagstiftningen behöver moderniseras om producenter ska kunna ta ett ambitiöst hållbarhetsansvar för hela sin värdekedja, säger Lina Bergström, vd Återvinningsindustrierna.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11