23948sdkhjf

Återvinner guld ur elektronikavfall

Dell presenterar branschens enligt uppgift första projekt för att använda återvunnet guld från uttjänt elektronik i tillverkningen av nya moderkort.

De första moderkorten som tillverkats med återvunnet guld levereras under våren i Dells 2-i-1-dator Latitude 5285. Det tillkännagavs på den pågående CES-mässan i Las Vegas.

Återanvändningsprocessen för guld som Dell använder har 99 procent lägre miljöpåverkan än guld som bryts på traditionellt sätt.

- För oss på Dell är det viktigt att löpande arbeta med vilka material vi använder i våra produkter, vi kollar till exempel på var materialet kommer ifrån och hur det används. Med guld ser vi idag en stor potential för resurseffektivisering då det finns upp till 800 gånger mer guld i ett ton moderkort än det finns i ett ton bruten malm, säger Jeff Clarke, vice ordförande på Dell, i ett pressmeddelande.

Dell arbetar med sin samarbetspartner Wistron GreenTech för att återvinna guld från uttjänta moderkort och använda det i tillverkningen av sina nya moderkort. Arbetet utförs enligt en hållbar process där elektronikavfallet delas upp i enskilda komponenter och återanvänds.

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126