23948sdkhjf

Skräpet marginaliserat i ny avfallsplan

När avfallets kretslopp beskrivs i förslaget till ny nationell avfallsplan saknas läckaget av avfall. Skräpet måste få en tydlig plats i beskrivningar av avfallets kretslopp, skriver Håll Sverige Rent i sitt remissvar till Naturvårdsverket.

- Systemet med återvinning av avfall läcker, och en del av detta läckage blir skräp. Vi vet att skräp på land blir skräp i havet och det är dags att detta läckage synliggörs och stoppas, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Läs också: Nytt affärssegment för dansk plaståtervinnare

I förslaget till ny nationell avfallsplan ger Naturvårdsverket en nulägesbild av vilka arbeten och initiativ som är på gång inom avfallsområden. Men i beskrivningarna av avfallets kretslopp och flöden finns inte skräpet med, trots att skräp i havet är en av vår tids största miljökatastrofer.

Håll Sverige Rent skriver i sitt remissvar att Naturvårdsverket måste börja tänka på skräp som ett läckage av avfall och införliva detta i sina beskrivningar och modeller. I förslaget till ny nationell avfallsplan saknas också ett nationellt mål för att minska nedskräpningen.

- Skräp i havet är ett stort problem som inte kan glömmas bort i det nationella arbetet med att förebygga avfall. Nedskräpningen är ett problem som måste tas på allvar, säger Johanna Ragnartz. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079