23948sdkhjf

Skräpet marginaliserat i ny avfallsplan

När avfallets kretslopp beskrivs i förslaget till ny nationell avfallsplan saknas läckaget av avfall. Skräpet måste få en tydlig plats i beskrivningar av avfallets kretslopp, skriver Håll Sverige Rent i sitt remissvar till Naturvårdsverket.

- Systemet med återvinning av avfall läcker, och en del av detta läckage blir skräp. Vi vet att skräp på land blir skräp i havet och det är dags att detta läckage synliggörs och stoppas, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

I förslaget till ny nationell avfallsplan ger Naturvårdsverket en nulägesbild av vilka arbeten och initiativ som är på gång inom avfallsområden. Men i beskrivningarna av avfallets kretslopp och flöden finns inte skräpet med, trots att skräp i havet är en av vår tids största miljökatastrofer.

Håll Sverige Rent skriver i sitt remissvar att Naturvårdsverket måste börja tänka på skräp som ett läckage av avfall och införliva detta i sina beskrivningar och modeller. I förslaget till ny nationell avfallsplan saknas också ett nationellt mål för att minska nedskräpningen.

- Skräp i havet är ett stort problem som inte kan glömmas bort i det nationella arbetet med att förebygga avfall. Nedskräpningen är ett problem som måste tas på allvar, säger Johanna Ragnartz. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109