23948sdkhjf

Pappersplast får innovationspris

Ett cellulosabaserat förpackningsmaterial som kan ersätta plast fick pris i Davos på tisdagen.

Ellen MacArthur Foundation, som ger stöd till innovationer som kan skynda på övergången till en cirkulär ekonomi, delade ut priser i Davos på tisdagen.

En av fem pristagare som fick dela på en miljon dollar i prispengar var VTT Finlands tekniska forskningsinstitut. Forskare där (Ali, Ritschkoff) har utvecklat ett nytt förpackningsmaterial som är lätt och komposterbart genom att kombinera cellulosafilmer med olika men kompletterande egenskaper.

Materialet ska kunna ersätta plast för torra och feta produkter, som t ex nötter, kaffe och kryddor, särskilt sådana med lång hållbarhet. Det har i vissa avseenden bättre egenskaper än bioplaster, enligt uppfinnarna. Det kan också tillverkas i befintlig utrustning, med mindre modifieringar.

Övriga pristagare är University of Pittsburgh, Aronax Technologies, Fraunhofer Institute for Silicate Research, Full Cycle Bioplastics, Elk Packaging och Associated Labels and Packaging team.

Samtliga deltar i ett tolv månader långt program New Plastic Economy Accelerator Programme som bistår dem med expertstöd för kommersialisering. Om ett år ska den som lyckats bäst utses.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109