23948sdkhjf

Remissvar på nationella avfallsplanen

Avfall Sverige har lämnat svar på Naturvårdsverkets remiss av förslag till nationell avfallsplan och avfallsförebyggande program för åren 2018-2023.

Avfall Sverige har lämnat en lång rad synpunkter på planen. Här följer en sammanfattning av några av dessa i punktform:

• Avfall Sverige välkomnar att den nationella avfallsplanen och programmet för förebyggande av avfall föreslås samlas i ett dokument.

• Avfall Sverige anser att regeringen eller riksdagen bör besluta om den nationella avfallsplanen och programmet för förebyggande av avfall. Endast på så sätt kan dokumenten få formell status av nationella planer.

• Förslaget till nationell avfallsplan inklusive avfallsförebyggande program är till sin karaktär en nulägesbeskrivning. Avfall Sverige konstaterar att Naturvårdsverkets nulägesbeskrivning inte innehåller någon redovisning av förebyggande av avfall motsvarande övriga delar av avfallshierarkin.

• Förslaget till nationell avfallsplan ger inte mycket vägledning till hur Naturvårdsverket vill att avfallssystemet ska utvecklas.

• Problemet med nedskräpning hanteras alltför summariskt i förslaget.

• Naturvårdsverkets förslag till program innehåller en lista på befintliga avfallsförebyggande styrmedel och åtgärder men saknar de mål och åtgärder som direktivet föreskriver.

• Avfall Sverige anser att Naturvårdsverket behöver förtydliga begreppsanvändningen i förslaget. ”Hushållsavfall” och ”avfall från hushåll” används om vart annat i förslaget. ”Avfall från hushåll” har en bredare innebörd än ”hushållsavfall” eftersom det förstnämnda kan inkludera även annat avfall än hushållsavfall.

• Användningen av begreppen ”förbränning”, ”energiåtervinning”, ”återvinning, ”förbränning med energiåtervinning” och ”avfallsförbränning” behöver också ses över. Tydligheten ökar om ett och samma eller åtminstone färre begrepp används i dokumentet.

• I avsnittet om producentansvar för förpackningar bör Naturvårdsverket redogöra för problematiken med det förpackningsavfall som den kontinuerligt ökande mängden privatimporterade varor ger upphov till.

• De flöden av plastavfall som går till Swerecs anläggning redovisas, men det ges inte någon redovisning av var övrigt utsorterat plastavfall tar vägen inklusive hur stora flöden som exporteras.

• Det är mer korrekt att benämna den energiåtervinning som sker av avfall från andra länder som export av avfallsbehandlingstjänster än import av avfall. Den energiåtervinning av detta avfall som sker i Sverige innebär en miljövinst genom att avfallet annars hade deponerats med betydligt större miljöpåverkan som följd.

• När det gäller en eventuell förbränningsskatt borde Naturvårdsverket ange att utredningen själv avvisar en förbränningsskatt på den grunden att den inte har någon styrande effekt för ökad materialåtervinning.

Hela remissvaret finns att ladda ner på Avfall Sveriges hemsida, på denna länk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109