23948sdkhjf

Nu ska skogens kolsänka kartläggas

Regeringen ger SLU i uppdrag att ta fram underlag för skogens kolsänka, det vill säga hur mycket växthusgaser den tar upp respektive släpper ut.
För att kunna fortsätta arbetet mot ett biobaserat samhälle, där skogsbruket är en viktig puzzelbit, behövs referensnivåer för skogens upptag och utsläpp av växthusgaser tas fram, meddelar näringsdepartementet i ett pressmeddelande. De framtagna referensnivåerna ska redovisas senast den 30 september 2018 och kommer sedan att presenteras för EU.

Sedan 1990 har Sverige lyckats reducera växthusgasutsläppen med 25 procent med hjälp av en ökad användning av biobränslen. I dag hämtas merparten av bioenergin från skogen, bland annat från avverkningsrester såsom bark och fils.

– Klimatomställningen till ett fossilfritt och biobaserat samhälle är en ödesfråga. Den svenska skogen och skogsmarken producerar stora mängder bioenergi och tar samtidigt nästan upp lika mycket koldioxid som de sammanlagda utsläppen från industrin, transporter och energiproduktionen i Sverige. Det är därför viktigt att ha en väl underbyggd nationell referensnivå som även EU kan luta sig mot i det fortsatta klimatarbetet, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, i ett pressmeddelande.

Enligt näringsdepartementet får SLU i uppdrag att ta fram prognoser för den svenska skogen och skogsmarkens kolsänka fram till 2030. Man ska även:

  • utarbeta underlag för en svensk nationell referensnivå för brukad skogsmark för perioden 2021 – 2025
  • redovisa resultaten uppdelat på skyddad respektive oskyddad skog, fördelad på olika trädslag, samt uppdelat på torvmark respektive mineraljord
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096