23948sdkhjf

Ny strategi för hållbar utveckling

Regeringen fattade idag beslut om en ny strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom hållbar miljö, hållbart klimat och hav samt hållbart nyttjande av naturresurser, som ska gälla åren 2018 till 2022.

– Klimatförändringarna är vår tids ödesfråga. Vår blåa planet har feber. De som drabbas värst är de med minst resurser, och därför är utvecklingssamarbetet på detta område oerhört betydelsefullt, säger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, i ett pressmeddelande.

Klimatförändringarna har allvarliga konsekvenser för ekosystem, naturresurser och havsmiljö, liksom för människors hälsa, försörjningsmöjligheter och säkerhet. Sverige ökar nu ambitionen i det globala arbetet med klimat, miljö och naturresurser vilket är fundamentalt för fattigdomsbekämpning, och lägger nu också ett riktat fokus på hav.

Strategin kommer att vara styrande för Sidas globala arbete på tre områden; klimatmässigt hållbar utveckling, miljömässigt hållbar utveckling och hållbart nyttjande av naturresurser samt hållbara hav och vattenresurser.

Bland de tio mål för verksamheten som regeringen ställer upp finns bland annat minskade utsläpp och ökad motståndskraft mot klimatförändringar, ökad tillgång till förnybar energi, stärkt skydd och hållbar förvaltning av ekosystem och naturresurser samt hållbar förvaltning av vatten och hav, med minskade utsläpp och minskad nedskräpning.

– Jag är glad att Sverige genom denna strategi också fortsätter lyfta havsfrågornas betydelse, säger Isabella Lövin. För många små ö-nationer är klimatförändringarna ett direkt existentiellt hot.

Strategin omfattar ett genomsnittligt belopp om 1,3 miljarder kronor per år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064