23948sdkhjf

Förpackning som kan minska matsvinnet

Zeta lanserar en ny förpackning för sin fetaost Di Luca & Di Luca Zeta Fetaost med argumentet att den ska bidra till minskat matsvinn.

Förpackningen är tudelad med två separata portionsbitar om 65 g. Något som man hoppas gör att det blir mindre fetaost som blir gammal och behöver slängas i soporna.

– Den är perfekt för det mindre hushållet. Nu hoppas vi att förpackningen bidrar till att åtminstone inte fetaost hamnar i soporna, säger Pär Uggla, Produkt- och inköpschef för ost på Di Luca & Di Luca.

En tredjedel av all mat som produceras i världen äts aldrig upp, och med tanke på hur mycket vatten, mark och energi som går åt i matproduktion är det ett enormt resursslöseri. I Sverige står hushållen för det största svinnet, hela 45 kg mat per person och år hamnar i soppåsen.

– Genom att bättre anpassa förpackningarna till verkligheten vill vi bidra till att matsvinnet minskar. Sverige är ett av de länder i världen som har högst andel ensamboende, och ändå dominerar storpack i hyllorna. Då blir mat lätt liggandes i kylskåpet och slängs till sist, något som inte är bra vare sig för miljön eller plånboken, säger Pär Uggla.

Fetaost är en av svenskarnas favoritostar och konsumtionen ökar stadigt. Användningsområdena är många och hållbarhet lång, vilket gör den till en vanlig produkt i många konsumenters kylskåp. Väl öppnad bör fetaost däremot ätas inom två dagar.

– Det är ytterligare ett skäl till att vi nu tar fram en fetaost med två separata, lagom stora portionsbitar. Fetaostens smak är kraftfull och det är en fenomenal ingrediens i diverse sammanhang, men det är inte alltid en hel ost går åt, särskilt inte i mindre hushåll, fortsätter han.

Zeta Fetaost i 2-pack är en klassisk, grekisk fetaost gjord av pastöriserad får- och getmjölk. Smaken är friskt syrlig med lätt sälta. Förpackningen väger totalt 130 g och består av två separata portionsbitar fetaost om vardera 65 g. Produkterna finns i Ica, Coop och Axfoods butiker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078