23948sdkhjf

Mobil ÅVC tar emot kläder

Emmaus Björkå deltar i samarbete med Kungälvs kommun kring satsning på mobil återvinningscentral i Marstrand och Diseröd.

Under våren och hösten 2018 kommer Emmaus Björkå och Kungälvs kommun att förtäta sitt samarbete kring att öka återanvändning och återvinning. När Kungälvs kommun sätter upp en mobil återvinningscentral i Marstrand och Diseröd kommer Emmaus Björkå att finnas på plats med personal och fordon under återvinningscentralens öppettider.

– Vi är imponerade av Kungälvs ambition att göra det lättare för de kommuninvånare som inte har möjlighet att besöka de stationära återvinningscentraler som finns i kommunen, säger Magnus Nilsson, insamlings- och hållbarhetsansvarig på Emmaus Björkå. Här ser kommunen till att det blir en rättvis möjlighet för alla att kunna hantera sitt återvinningsmaterial.

– Från kommunens sida är vi glada för det här samarbetet och hoppas att vi kan utveckla konceptet med mobila återvinningscentraler tillsammans, säger Lina Junedahl, miljöingenjör på Kungälvs kommun.

Emmaus Björkå tar emot alla kläder, skor och andra textilier, även sådant som kan vara trasigt eller sönderklippt. Det som inte kan hanteras är textilier som är blöta eller skadade av målarfärg eller andra kemikalier och oljor.

– Det bästa ur miljösynpunkt är om alla produkter får en så lång livslängd som möjligt genom nya ägare. Ska Sverige klara miljömålen är återanvändning en viktig del för att minska konsumtionens totala miljöbelastning. Det material som bedöms som för slitet för att kunna fortsätta användas går till textil- eller materialåtervinning, förklarar Magnus Nilsson.

Förutom textil kommer Emmaus Björkå också att samla in husgeråd, hemelektronik, armatur och andra prylar som går att återanvända. I sorteringsanläggningen i Göteborg granskas och prismärks det som samlats in, och därefter kan second hand-butikerna fyllas på igen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109