23948sdkhjf

Skeptisk till återvinning

- Jag är skeptisk till återvinning och anser att all fossil plast borde grävas ner.....

....istället för att återvinnas, sa Åke Rosén, grundare av Gaia Biomaterials AB och chef för företagets forsknings- och utvecklingsavdelning, när han höll sitt föredrag “Bioplast, mycket mer än bara biologiskt nedbrytbart”, vid Recyclingdagen i Helsingborg.

I sitt föredrag pekade han även på att utvecklingen av biomaterial sker i en rasande fart och att vi, med all säkerhet, om tio år kommer att se material uppbyggda av helt andra byggstenar.

Företagets förnybara, biologiskt nedbrytbara och komposterbara material, Biodolomer, innehåller kalciumkarbonat, mjölksyra från sockerrör, vegetabilisk olja från raps, PBS och PBAT (en nedbrytbar co-polyester). Men inom en snar framtid kommer företaget att ersätta PBAT med annan PBS, i sitt material, då PBAT är fossil, menar Rosén.

Gaia Biomaterials har även påbörjat ett projekt tillsammans med skånska bönder, då man inom några år vill ersätta dagens PLA från sockerrör i sitt material med polymjölksyra från svenska sockerbetor.

-Vårt material är riktigt bra och vi skulle redan idag kunna ersätta 80 procent av all annan plastråvara med vår produkt, sa han.

Att Plastkretsen, en del av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, ska bygga en återvinningsanläggning för plastförpackningar i Motala, med kapacitet att ta hand om dagens volymer av plast på den svenska marknaden och de kommande 10 åren, är inget som Åke Rosén har mycket till övers för.

-Jag är tveksam till hur de ska få någon ekonomi i den nya återvinningsanläggningen och tycker inte att investeringen är försvarbar, sa Rosén. Jag är på det stora hela skeptisk till återvinning och anser att all fossil plast borde grävas ner istället.

2016 flyttade Gaia Biomaterials AB till nya lokaler i Helsingborg. Nu är det dags igen. Flytten till de 6000 kvadratmeter stora lokalerna pågår för fullt. Den 1 juli i år ska allt vara på plats.

-I samband med flytten, en investering på cirka 30 miljoner kronor, har vi även köpt fler maskiner, sa Åke Rosén.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11