23948sdkhjf

Dansk startup gör avfallshantering effektivare

En ny digital handelsplattform ska göra det lättare att flytta avfall från deponi till återvinning, i en tid när utbuds- och efterfrågeförhållandena på de stora internationella marknaderna förändras.

Den nya plattformen, www.waste-outlet.dk, ska göra handel med avfall enklare för kommuner, transportörer och verksamheter som antingen vill köpa eller sälja avfall. Samtidigt synliggörs konkurrensen om avfallsmängderna och målet med webbplattformen är att skapa transparens på marknaden. Aktörer ska lättare kunna hitta samarbetspartners med rätt kompetenser inom avfallshantering, också över nationsgränser.

På plattformen kan användarna köpa och sälja avfallsmängder via ett auktionsförfarande där säljaren själv definierar vad som budas på och även avgör vem vederbörande vill handla med. Fokus ligger på att skapa tillitsfulla relationer mellan aktörerna och därför ska användarna gå igenom en verifieringskoll innan man kan börja agera på plattformen.

Plattformen kommer rätt i tiden, bland annat mot bakgrunden att Kina slutat importera sammanlagt 24 olika avfallstyper, bland annat plast och papper. Så sent som 2016 importerade landet så mycket som 51 % av världens plastavfall, men när man nu slutar med det så påverkas marknaden påtagligt.

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094