23948sdkhjf

Logiwaste löser avfalls- och tvätthanteringen på Nya Karolinska

På Nya Karolinska är modern teknologi ett signum. Inte minst när det gäller avfalls- och tvätthantering.

Logiwaste har levererat tre olika system till Nya Karolinska i Solna – ett automatiskt sopsugsystem, ett system för tvätthantering och ett köksavfallssystem. Det berättar företaget i ett pressmeddelande.

Systemen började användas i samband med öppnandet av det nya sjukhuset. Personalen kan slänga avfall och tvätt i fler än 200 helautomatiska inkastluckor som finns placerade i miljörum fördelade över sjukhusets byggnader och våningsplan.

Sopsugssystemet för avfall hanterar fyra olika avfallsfraktioner; restavfall, papper, plast och pappersförpackningar. Säckar med de olika avfallsfraktionerna slängs via samma sopinkast och använder samma rörsystem fram till terminalen. Tvätt slängs via samma modell av inkastluckor och samlas upp i vagnar i botten på varje schakt innan fortsatt automatiserad hantering.

Inkastluckorna har beröringsfri elektronisk öppning och stängning med hjälp av en behörighetsstyrd RFID-läsare. Inkastluckorna öppnas och stängs automatiskt efter att användaren valt den avfallsfraktion som ska slängas. En lågt placerad öppning på inkastluckan ska göra det bekvämt och ergonomiskt för personalen att slänga avfall och tvätt.

Avfallet mellanlagras automatiskt i rätt utrymme med hjälp av fraktionsväxlare i botten på varje schakt. Säckarna transporteras därefter vidare till terminalen med hjälp av undertryck via ett rörsystem. I terminalen samlas avfallet in sorterat i olika containers. Avfallsfraktioner med hög volym komprimeras för att minimera antalet vägtransporter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109