23948sdkhjf

Bioplast bara ett sidospår

Björn Florman, Materialbiblioteket höll i samband med Produktionsmässorna i Jönköping.....

...ett föredrag med titeln “Framtidens hållbara plaster”. Florman redogjorde bland annat för skillnaden, inte bara mellan fossil plast och bioplast, utan även mellan bioplast och biologiskt nedbrytbar plast.

-När en konstruktör eller designer frågar efter ett miljövänligt material - en miljövänlig plast - så är det väldigt enkelt att känslomässigt välja en förnyelsebar plast som också är bionedbrytbar, men världen är inte så enkel att allt blir rätt bara för att man väljer en bionedbrytbar plast, sa Björn Florman.

För att förtydliga detta sa han att bionedbrytbara plaster bland annat tillverkas av majs. Den största tillverkaren av genmodifierad majs i USA är Monsanto. Hur otroligt det än låter, så har de patent på denna basföda. Är detta verkligen etiskt korrekt, frågade Florman retoriskt.

-Jag tycker att man som produktutvecklare ska ställa sig frågan,  om det är okej att hellre “ditcha” oljedebatten för att ta GMO-debatten med arga 2000-talister istället, sa han.  

-Jag tror att bioplaster kommer att vara ett sidospår i framtiden, en slags mottrend som bekräftar huvudtrenden. Och huvudtrenden är att vi i framtiden kommer att omges av allt fler fossila plaster och dessutom i större mängder. Detta ställer krav på att vi tar ett ansvar för vårt material. Och det har vi redan börjat göra, sa han.

-Det finns idag ett fokus på det cirkulära som tidigare inte existerade. För återvinning av fossil plast är framtiden, det märks inte minst då man till och med börjat samla in och återvinna stora volymplaster som LDPE. Det gjorde man inte förr, sa Björn Florman.

-Oljan är fortfarande för billig och det har den varit sedan andra världskriget. Men äntligen har vi blivit mer miljömedvetna och nu så ser vi faktiskt ett skifte, sa Björn Florman, Materialbiblioteket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078