23948sdkhjf

ÅI-synpunkter på regeringsförslag

Återvinningsindustrierna har skickat in ett yttrande över förslaget om mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper - utveckling av producentansvaret. Det skriver organisationen på sin hemsida.

Där framgår att man är positiva till att ansvaret för insamlingen av hushållens avfall inte kommunaliseras, men att man ser ett stort behov av att säkerställa transparensen i den kommunala redovisningen för att undvika konkurrenshämmande korssubventionering i det nya systemet.

– Det är inte självklart att 60 procent av hushållens förpackningsavfall bör hämtas från bostadsfastigheter. Ofta är det bra men i stan kanske det inte går av utrymmesskäl och på glesbygden kanske man har andra, bättre rutiner. Vår erfarenhet är att fastighetsnära insamling inte självklart bidrar till större och renare avfallsströmmar, säger Viveke Ihd, chef för hållbar återvinning och cirkulär ekonomi på Återvinningsindustrierna.

–Idag finns ca 50 000 civilrättsliga avtal som omfattar fastighetsnära insamling och det saknas en ordentlig analys av vad som ska hända med dessa avtal. Vi önskar naturligtvis att denna möjlighet ska finnas kvar i det framtida systemet. Vi kan också konstatera att siffran på 98 miljoner kronor som regeringen uppger för drift, kärlbyte med mera är alldeles för låg, säger Viveke Ihd.

Mer information om ÅI:s synpunkter på förslaget, samt hela remissvaret finns på länken här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095