23948sdkhjf

Nytt initiativ driver mot förnybar gas

Efterfrågan på biogas fortsätter att växa inom svensk industri och till transportsektorn.

Som ett steg i att påskynda utvecklingen av förnybar gas tar Swedegas, som äger och driver det svenska stamnätet för gas, nu initiativ till att mäta hur användningen av biogas utvecklas i stamnätet. Initiativet, Gasbarometern, genomförs tillsammans med branschen och ska ge svar på hur mycket biogas som används och hur efterfrågan i olika sektorer utvecklas.

Gasbarometern visar att användningen av biogas har ökat kontinuerligt de senaste åren. Under 2017 uppgick andelen biogas i Swedegas nät till 10,4 procent, dvs en tredubbling jämfört med 2016 (3,6%) Prognosen för 2018 visar att användningen av biogas kommer att fortsätta öka.

Målet för Swedegas är att nå 30 procent förnybar gas till år 2030 och 100 procent förnybar gas till år 2050. 

Sverige är idag världsledande på biogas och 86 procent av fordonsgasen bestod 2017 av biogas, som utvinns ur avfall och restprodukter. Att biogasen växer i Sydvästsverige är ingen tillfällighet då det i regionen sedan 80-talet finns en fungerande gasinfrastruktur. Den har varit en förutsättning för en växande fordonsgasmarknad, men har också bidragit till att industriföretag kunnat fasa ut sina oljeprodukter. Eftersom biogas och naturgas har samma kemiska sammansättning är det fysiskt möjligt att använda gasnäten för distribution av både gastyperna samtidigt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109