23948sdkhjf

De vill minska plast i avfall till förbränning

Energiföretagen Sverige har i samverkan med medlemsföretag tagit fram ståndpunkter för att minska plasten som går till förbränning.

Bland Energiföretagen Sveriges medlemmar finns företag som erbjuder en lösning på plastproblemet genom att ta vara på energin i uttjänt plast genom energiåtervinning. Då förbränns plasten tillsammans med annat avfall, och energin från produkterna blir el och fjärrvärme. Detta är en betydligt bättre lösning än de som är vanliga i andra europeiska länder; att förbränna utan att ta vara på energin eller att avfallet läggs på öppna soptippar eller deponier och påverkar både närmiljö och klimatet negativt.

- Avfall som tas emot vid energiåtervinningsanläggningar ska vara restavfall, det som återstår efter att fraktioner som är lämpliga för materialåtervinning redan har sorterats ut och tagits omhand. Det fungerar inte tillfredsställande idag, så branschen vill utveckla affärsmodellerna för energiåtervinning i samråd med plastens olika intressenter, så att de i högre grad bidrar till att minska den plast som hamnar i våra anläggningar, säger Pernilla Winnhed, vd för Energiföretagen Sverige.

Branschorganisationen Energiföretagen Sverige har engagerat sig i plastfrågorna och kommer även fortsatt ta initiativ för ökad samverkan med producenter, återvinnings­branschen och avfallslämnarna för att lösa problematiken kring plast. Under vintern har Energiföretagen, tillsammans med Avfall Sverige, bjudit in till rundabords­samtal om hur plasten i avfallet kan minska. Samråd med medlemmar har också varit en del av arbetet.

- Vi anser att plastavfall i första hand ska återanvändas och materialåtervinnas. Det finns inget behov av plastavfall för el- och värmeproduktion. Men så länge plast förekommer är energiåtervinning genom förbränning det mest resurseffektiva sättet att få bort giftig, kontaminerad eller utsliten plast, framhåller Raziyeh Khodayari, ansvarig för miljö, hållbarhet och energitillförsel på Energiföretagen Sverige.

Energiföretagen Sverige har tillsammans med medlemsföretag tagit fram fyra ståndpunkter kring plast, som ska genomsyra det fortsatta arbetet:

- Plastfrågan måste lösas högt upp i avfallstrappan
- Minimera konsumtion av onödiga plastprodukter
- Inför ett tydligt och utökat producentansvar
- Energiåtervinning av plast behövs, åtminstone under en övergångsperiod

Artikeln är en del av vårt tema om Avfallsförbränning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142