23948sdkhjf

IKEA och Neste i storsatsning på bioplast

IKEA och finska plasttillverkaren Neste har inlett ett samarbete för att ersätta fossil olja som råvara i företagets plastprodukter. Neste ska tillverka såväl PP som PE av matolja och andra ickefossila oljor, såsom hållbart producerade vegetabiliska oljor. Produktionen i kommersiell skala börjar i år och blir världens första storskaliga tillverkning av PP från bioråvara.

IKEA förklarar att man vill ha en positiv inverkan på människor och planeten när företaget växer, vilket inkluderar att använda mer förnyelsebara och återvunna material och utforska nya material för IKEA-produkter. Som en del av denna resa arbetar IKEA med att byta all plast som används i IKEA-produkter till plast baserat på återvunnet och/eller förnyelsebart material före 2030.

Plast är traditionellt tillverkat av jungfruliga fossila material, vilket bidrar till klimatförändringar och är en ändlig resurs. Genom att byta till plast baserat på förnyelsebart material kan IKEA säkra framtidens produktion och eliminera behovet av extraktion av fossil olja för att göra plast, heter det.

Ett av de pågående projekten för att eliminera jungfruliga fossilbaserade råvaror i plastprodukter är ett samarbete mellan IKEA och Neste, som inleddes 2016. Tack vare det här samarbetet kan IKEA och Neste nu omvandla avfallsrester och råmaterialrester, som använd matolja och hållbara vegetabiliska oljor, till polypropen (PP) och polyeten (PE). Några av de vanligaste plasterna.

– Det nya materialet utgör ett viktigt steg mot en fossilfri framtid. Ingen har någonsin kunnat producera PP-plast från ett fossilfritt råmaterial annat än på laboratorieskala. Tillsammans med Neste ser vi till att det nu finns möjlighet att skala upp produktionen av detta material, säger Erik Ljungblad, Kategorichef Plastprodukter hos IKEA i Sverige.

– Produktionen av biobaserad plast i kommersiell skala är en stor prestation i samarbetet mellan Neste och IKEA, medan det också markerar en viktig milstolpe i Nestes strategi. IKEA är det första företaget som dra nytta av den utvecklade utbudskapaciteten som hjälper företag och varumärkesägare att ersätta fossila råvaror med hållbara biobaserade råvaror, säger vice vd Tuomas Hyyryläinen, Nestes Emerging Businesses.

Den producerade PP och PE plasten kommer initialt att innehålla 20 procent förnyelsebart innehåll och produktionen starat under hösten 2018. Produktionen av biobaserad plast kommer att baseras på Nestes 100 procent förnybara kolväten. IKEA kommer att använda den nya plasten i produkter som ingår i det nuvarande sortimentet, till exempel förvaringslådor av plast, men med begränsat urval. När kapaciteten förbättras följer fler produkter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078