23948sdkhjf

Sju av tio slänger kläder istället för att återvinna

Nästan en femtedel av svenskarna gör sig av med plagg för att de tröttnat på dem, visar en färsk Sifo-undersökning som kartlägger svenskarnas klädkonsumtion.

Undersökningen har gjorts på uppdrag av Tradera och Avfall Sverige. Att uppdatera och variera sin garderob är det många som funderar över i samband med att hösten gör sig påmind. Risken är dock stor att det innebär en belastning på miljön då oanvända och oönskade plagg riskerar att hamna i soporna. 67 procent av de tillfrågade i undersökningen svarar att det händer att de kastar kläder eller skor som de inte längre använder.

- Att slänga ett klädesplagg är riktigt illa ur miljösynpunkt. Ett par bomullsbyxor till exempel ger upphov till 25 kg avfall när de tillverkas, avfall vi konsumenter aldrig ser och därför inte tänker på! Ett bra sätt att minska avfallsfotavtrycket är att öka livslängden på exempelvis kläder och därmed belasta vår miljö mindre, säger Anna-Carin Gripwall, Avfall Sverige på organisationens hemsida.  

Enligt Sifo-undersökningen ökar dock intresset att handla begagnade kläder. Främst handlas second hand för att göra ett fynd och spara en slant, medan den näst vanligaste anledningen är miljön. Dock finns det fortfarande skeptiker som inte vill använda någonting som någon annan använt.

– Detta stämmer väl med våra tidigare erfarenheter. Miljöargument i all ära, men när man sparar pengar i den egna plånboken, det är ofta först då man är beredd att ändra sitt beteende, säger Anna-Carin Gripwall.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141