23948sdkhjf

Löfbergs fasar ut den fossila plasten

För 25 år sedan var Löfbergs först i Europa med att ta bort aluminiumet i kaffeförpackningarna. Nu tar det familjeägda kafferosteriet nästa stora klimatsmarta steg på förpackningsområdet. Under hösten börjar Löfbergs fasa ut den fossila plasten och ersätter den med ett växtbaserat alternativ, grön polyeten.

– Genom att blanda in grön polyeten minskar vi förpackningens klimatpåverkan med upp till 34 procent i ett första skede. Ett viktigt steg på väg mot målet att våra förpackningar bara ska innehålla återvunnet eller förnybart material, säger Eva Eriksson, hållbarhetsdirektör på Löfbergs.

Utveckling och testkörningar har pågått under ett år, nu går Löfbergs över i skarpt läge. Produktionen är igång och de första förpackningarna med det nya materialet finns redan ute i dagligvaruhandeln.

I de nya, klimatsmartare förpackningarna ersätts en del av den fossila plasten med plast tillverkad på restprodukter av sockerrör. Materialet är återvinningsbart och har samma skyddande egenskaper som fossil plast, vilket är viktigt eftersom kaffe är känsligt mot ljus och syre.

– Att vi inte kan ersätta all fossil plast i förpackningen på en gång handlar dels om produktionstekniska utmaningar, dels om att det idag inte finns växtbaserade alternativ till alla skikt i förpackningen. Men vi jobbar nära våra leverantörer för att hitta lösningar på det här, säger Eva Eriksson.

– Vår plan är att år 2020 ska alla våra förpackningar, på samtliga marknader runtom i världen, innehålla plast från förnybar råvara, och senast 2030 ska vi bara använda återvunnet eller förnybart material.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094