23948sdkhjf

Framtidens kross på Europaturné

På IFAT i München i våras, lanserade Doppstadt sitt nya flaggskepp, krossen Inventhor Type 9. Nu har företaget genomfört en roadshow runt Europa för att visa den nya krossen i drift. Efter nedslag i England, Frankrike, Tyskland, Italien och Holland, var det i mitten av augusti dags för Skandinavien att få stifta bekantskap med den nya maskinen. Recycling var där.

Det var OP System som stod som värd då Doppstadt och Inventhor kom till Norrecco A/S återvinningsanläggning i norra Köpenhamn.

 

Inventhor Type 9 är en helt ny generation långsamtgående grovkrossar med en kapacitet som enligt Doppstadt själva sätter en ny standard i branschen.

Som namnet antyder (det är en sammanslagning av Invention och gudanamnet Thor) är maskinen innovativ på många sätt. Allt från drivsystem till design, och ett flexibelt valsbytessystem har utformats med siktet inställt på framtidens behov. Maskinen har en ny patenterad drivning av valsen, med bland annat variabel hastighet, reversering och ”self-cleaning mode” under gång. Detta är möjligt genom att kombinera motor och växellåda med en hydraulisk motor, vilket gör det möjligt att optimera varvtal efter belastning, dessutom helt automatiskt.

 

Efter att publiken fått en teoretisk genomgång följde en omfattande demokörning där Inventhor tog sig an utmaningar i olika material. Först krossning av olika slags plaströr, bland annat för kabeldragning av fiber. Här kunde man direkt se hur rotorhastigheten automatiskt justeras efter materialet och matningen, vilket gör att motorn alltid arbetar på optimalt varvtal. Denna variabla hastighet ger även en bättre, jämnare slutprodukt.

 

Därefter kördes järnvägsslipers och då fick i fick se exempel på hur Inventhor autostoppar och sedan reverserar vid materialöverbelastning. Maskinen klarar dessutom att starta och stoppa med full last utan problem.

 

Trädgårdsavfall/grot visade sig heller inte vara någon match för den nya maskinen. De släta och branta sidorna i inmatningsfickan och det uppfällbara matarbordet bidrar till en hög inmatningskapacitet och maximal genomströmning.

Doppstadts personal visade sedan deltagarna motorrummets nya lätta plastluckor som öppnas uppåt, samt den utfällbara sidan som ger god tillgänglighet till både kam och vals för rengöring, service och verktygsbyte. På insidan gick det också att se förklaringen till att maskinen har en så pass låg bullernivå. Ljudisolerande material har placerats på flera strategiska ställen under skalet.

 

Nästa demokörning handlade om blandade rivningssopor, samt ett slags kassetter med långa plast- och pappersband, i akt och mening att utmana maskinen lite extra. Även här kunde vi observera valsens reversering med ”self cleaning mode” under drift för att undvika ”wrap-around” som ofta uppstår med denna typ av material. Som avslutning krossades sedan returvirke med matning av två materialhanterare samtidigt, för att visa maskinens styrka och höga kapacitet, som kombineras med låg bränsleförbrukning.

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094