23948sdkhjf

Kemikalieskatten - ”en pyrrhusseger”

Har inte haft avsedd effekt enligt undersökning.

Den kemikalieskatt som infördes i juli 2017 av miljöskäl har inte nått målen, iallafall om man ska tro en ny rapport utförd av HUI Research på uppdrag av ElektronikBranschen, Svensk Handel och EHL (vitvarubranschen).

Enligt rapporten har de statliga intäkter som beräknades till 2,4 miljarder inte uppnåtts utan istället hamnat på 1,3 miljarder och uteblivna momsintäkter för staten. Även de miljöeffekter som förväntades bli effekten av skatten ifrågasätts av utredningen. Dels påstås det att att statens beräkningar för miljöbesparningar vilar på osäker vetenskaplig grund, att den svenska konsumtionen internationellt är försumbar, samt att försäljningsläckaget till utlandet paradoxalt nog också kan innebära en ökad
användning av miljöfarliga varor.

– Införandet av kemikalieskatten har visat sig vara en pyrrhusseger. Både skatteintäkterna och miljöeffekterna är försumbara. Däremot vet vi med säkerhet att kemikalieskatten slår enögt mot svenska handlare, vilket driver jobb och företag ut ur landet”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203