23948sdkhjf

Kanin fimpade nedskräpning…..

I våras genomfördes ett nudgingprojekt för att minska nedskräpning av fimpar på hållplatser i Ystad, Trelleborg och Lund.

Ett antal utvalda hållplatser fick sällskap av ”Nikotinkaninen” som försökte sluta röka. Gula synliga askkoppar sattes upp på busshållplatserna och gröna rutor visade vägen till askkopparna. Resultatet blev att hela 56 procent, eller 1100 fimpar slängdes i askkoparna istället för på marken.

- Vi ville på ett humoristiskt sätt öka medvetenheten kring ett stort nedskräpningsproblem. Resultatet är mycket positivt, säger Ann Thorén, projektledare på Sysav. 

Nedskräpning av fimpar är ett stort problem för kommunerna och miljön. Fimparna är inte bara svåra att städa upp, de förfular och innehåller plast och miljögifter.

Näst på tur att välkomna Nikotinkaninen är Kävlinge kommun. 

- Vi behöver ta krafttag mot nedskräpningen av fimpar. Det är en stor kostnad varje år för kommunen och ett högt pris för vår miljö. Vi hoppas att Nikotinkaninen väcker uppmärksamhet och gör så att fimparna hamnar där de ska vara, i askkopparna, säger Ola Åkesson, gatuingenjör, Kävlinge kommun.

Fakta (källa: Håll Sverige Rent)

  • 1 miljard fimpar hamnar på våra gator och torg i Sverige varje år. 
  • Fimpen är ett farligt litet skräp. Cigarrettfiltret är gjord av cellulosaacetat, ett slags plast. I filtret fastnar tobakens farliga ämnen för att de inte ska nå rökarens lungor, ämnen som även är farliga för naturen, bland annat kadmium som även finns i batterier.
  • 80 procent av allt skräp i stadsmiljöer är tobaksrelaterade produkter som fimpar, cellofanpapper, snusdosor och cigarrettpaket.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078