23948sdkhjf

Bioplast vinner terräng

Som ett led i att minska miljöpåverkan har Polarbröd bytt ut alla brödpåsar till påsar gjorda av sockerrör. Det innebär att påsarna är helt återvinningsbara och till 86 procent baserade på den förnybara råvaran sockerrör, vilket minskar utsläppen av skadlig koldioxid.

– Förpackningarna är en viktig del i vår verksamhet eftersom de skyddar vårt bröd och håller det färskt. Förpackningar är därför ett prioriterat område för att nå vårt mål full hållbarhet 2022. Då ska våra förpackningar vara helt fossilfria eller kretsloppsanpassade, säger Johan Granberg, inköps- och logistikchef.

Under 2015 beslutades att byta ut alla plastpåsar till förpackningar som är baserade på förnybar råvara. Det är en stor omställning och därför har bytet av drygt 82 miljoner påsar skett i takt med att befintliga påsar använts upp. Från och med nu är alla brödpåsar tillverkade av etanol gjord av sockerrör istället för olja. Sockerrör är en förnybar råvara (bioråvara) som under sin livscykel binder koldioxid. Vanlig polyeten (plast) som tillverkas av fossil råvara, tillför koldioxid till atmosfären. Genom att byta ut alla brödpåsar minskar Polarbröd koldioxidutsläppen med 2 836 ton CO2 vilket motsvarar att en bil kör 1 085 835 mil, 269 varv runt jorden.

Bytet till sockerrörspåsar är dock bara ett steg på resan mot en hållbar framtid. På längre sikt tittar Polarbröd på plast som är nedbrytbar eller helt cirkulerande så att den inte riskerar att hamna onedbruten i naturen.

– Med bytet till sockerrörspåsar gör vi det som är möjligt inom området idag. Men detta är inte den slutgiltiga lösningen på hur vi vill förpacka vårt bröd i en hållbar framtid. Vi tittar parallellt på olika råvaror och samarbetar med andra aktörer för att utreda möjligheten att tillverka plast från svenska skogsrester, säger Johan Granberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143