23948sdkhjf

LKAB förvärvar återvinnare

Jan Moström presenterade en glädjande nyhet under presskonferens.

LKAB Minerals avslöjar att de kommer, efter myndighetsgodkännande, förvärva samtliga aktier i Francis Flower. Brittiska Francis Flower är ett familjeägt bolag som grundades på 1950-talet. Francis Flower:s årliga försäljning uppgår till ca 1,3 miljoner ton mineralprodukter till ett värde av närmare 800 miljoner kronor (70 miljoner GBP), varav merparten i Storbritannien. Bolaget har cirka 130 anställda vid fyra produktionsorter i England; Scunthorpe, Wicken, Gurney Slade och Runcorn. Francis Flower har specialiserat sig på att återvinna mineraler och förädla sidoströmmar från annan mineralproduktion, samt producerar och marknadsför fyllnadsmaterial för industriell användning.

— Förvärvet av Francis Flower skapar tillväxt inom området för industrimineraler. Inom LKAB:s strategiplan avser vi att öka produktionen av järnmalm, men också att samtidigt utöka våra andra affärer, för att på sikt ha en bättre balans mellan dessa och göra oss mindre känsliga för svängningar på järnmalmsmarknaden, vilket därmed stärker LKAB som helhet, säger LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström.

Men förvärvet innehåller även andra delar av strategisk betydelse, förklarar Jan Moström:
— Genom att sammanföra Francis Flower:s verksamhet med LKAB:s skapar vi en form av cirkulär ekonomi, med en tydlig koppling till LKAB:s försäljning av järnmalm. Ett av Francis Flower:s produktområden är återvinning av masugnsslagg som förädlas till mald granulerad masugnsslagg (GGBS), vilket ersätter Portlandcement i produktionen av betong och minskar koldioxidutsläppen.

Bolaget kommer integreras med LKAB Minerals befintliga verksamhet i England under ledning av Darren Wilson som ansvarar för den brittiska och europeiska verksamheten inom LKAB Minerals.
Förvärvet behöver godkännas av österrikiska konkurrensmyndigheter. Detta förväntas inte utgöra ett hinder för affärens genomförande, besked väntas normalt inom 4–6 veckor.
Värdet på transaktionen avslöjas inte av bolagen.

LKAB Minerals befintliga verksamhet i Storbritannien är av en snarlik storlek som Francis, med fyra verksamhetsorter och 160 anställda. Huvudverksamheten är förädling och marknadsföring av mineralprodukter till bygg-, konstruktions-, plast-, färg-, eldfasta- och gjuteriindustrierna. 2017 hade LKAB en försäljning motsvarande 23 miljarder kronor, varav LKAB Minerals andel var 2,4 miljarder kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127