23948sdkhjf

Matavfallsprojekt gav rekordökning

Två och ett halvt ton mer insamlat matavfall per år från ett hyreshus till miljövänligt biogödsel och biogas.

Detta blev resultatet av det ettåriga projektet Matavfallspiloterna som Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad, genomfört för att se hur insamlingen kan öka. Utsorteringen av matavfall ökade från 21 till 37 procent i ett av hyreshusen, det vill säga 16 procentenheter. Det motsvarar två och ett halvt ton mer utsorterat matavfall per år i ett hyreshus med 150 lägenheter.

– Det är ett fantastiskt resultat som också visar att det går att samla in mer matavfall om man gör rätt saker. Nu behöver vi gå ut brett och samarbeta med flerbostadshusägare, förvaltare och fastighetspersonal för att genomföra det här i hela Göteborg, säger Mia Carlevi, projektledare på Kretslopp och vatten.

Genom djupintervjuer med hyresgäster och fastighetspersonal har Kretslopp och vatten fått insikter och provat olika åtgärder i tre olika flerbostadshus.

I det flerbostadshus där insamlingen ökade mest satsade projektet på:

  • Personlig kontakt med hyresgästerna.
  • Bra förutsättningar med sorteringsutrustning på plats i köket.
  • Att utrycka förväntan i informationen på att matavfallet ska sorteras. Informationen var också bildbaserad och på olika språk. Den sattes upp i trappuppgångarna och delades ut i hyresgästernas brevlådor. Informationen förklarade även varför matavfallsortering är viktigt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.486