23948sdkhjf

Ny teknik till 70 Coop-butiker

Här är kedjans nya grepp kring matsvinnet.

Coop Nord inleder ett svinn-samarbete med Food Tech-företaget Deligate. Tekniken ska nu rullas ut på bred front.

I våra absolut minsta butiker är sortimentet så pass smalt att tekniken inte behövs men alla andra butiker kommer att få ta del av den. Totalt rör det sig om 70 stycken, säger Elin Bäckman, kommunikationschef till Fri Köpenskap.

När leveranser kommer klickas utgångsdatum in i systemet. Normalt brukar en artikel ha runt 4-5 utgångsdatum ute i hyllan. Appen håller reda på alla utgångsdatum i butiken. Påminnelser skickas ut till personalen när några varor närmar sig. 

Varje morgon får man en lista på vilka varor som närmar sig och över tid får man dessutom statistik kring vilka varor som återkommande hamnar på listan. Då kan man titta över sina beställningsrutiner och kapa svinnet ytterligare, säger Adam Vikström, vd och medgrundare hos Deligate till Fri Köpenskap.

Det var under sin tid på Ica Maxi Eurostop i Örebro som han tillsammans med kollegorna kom på idén.

Butiken hade massor av rutiner och idéer på vad man kunde göra av matsvinnet men det stora problemet var att hitta alla varor som höll på att gå ut, säger han.

Drygt två år senare finns tjänsten nu i totalt 320 Ica-, Coop- och Axfood-butiker.

Vi har pilottestat tekniken i fyra Umeå-butiker under året och alla har varit helnöjda. Det sparar tid och minskar matsvinnet. Personalen hittar alla varorna och kan antingen prissänka eller utnyttja dem i butikens färdigmatsbuffé. Det är kanon både för ekonomin och miljön, säger Elin Bäckman.

Omställningarna i butikerna startas nu.

Deligate åker runt och installerar tekniken och håller utbildningar för personalen. Exakt när det kommer att vara klart vet jag inte men det går ganska fort.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063