23948sdkhjf

Frukträddare växer vidare i kampen mot matsvinn

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Inför Återvinningsgalans stundande tioårsjubileum inleder vi nu en serie nedslag hos tidigare vinnare i olika kategorier.

2016 tilldelades helsingborsföretaget Rescued Fruits utmärkelsen Årets Miljöinitiativ. Vad har hänt i verksamheten sedan dess?- Vi räddar betydligt mer frukt idag än 2016. Det handlar både om större volymer, och en ökad bredd, säger Björn Säwe, bolagets vd sedan årsskiftet.

Läs också: Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

- Då hade vi en range med äpplen och päron. Det som kommit till är morötter, som blir till juice med ingefära och äpple i. Vi räddar även apelsiner idag.

Var kommer då den räddade frukten från?

- Bland annat är det från grossister, som det ju finns flera av här i Helsingborg. Det handlar då om partier som på grund av någon omständighet som exempelvis fuktiga kartonger, småskador eller att de blivit för gamla för att ”orka” hela distributionskedjan, inte går att sälja, säger Björn Säwe och fortsätter:

- Fruktkorgsföretag ett annat segment. Det är stora volymer, 110 till 150 ton per år, som kommer hit från den branschen och det kan bli mer i framtiden. Det blir dels spill när man bygger korgarna och så kommer det alltid tillbaka lite frukt som inte blivit uppäten.

Läs också: Hotell samarbetar med nytänkande maträddare

Livsmedelsindustrin är ytterligare ett segment med räddningsbar frukt respektive grönsaker.

- Det uppstår en del spill som de själva inte kan använda, och då kan vi jobba vidare med detta. Morötter är ett exempel, där det vid framställning av minimorötter blir kvar rester som fungerar utmärkt att använda i juicer. Just nu tittar vi på möjligheten att också börja använda rödbetor, fortsätter Björn Säwe.

Ett fjärde segment är dagligvarusektorn.

- Där har jag själv iniitierat att åka runt till butiker och ta hand om sådant som annars skulle kasserats. Det började med Citygross i Helsingborg, och vi har också jobbat mycket med ICA, både i grossist- och detaljistledet. ICA skickar till exempel frukt i sitt retursystem till oss, säger Björn Säwe och tillägger att satsningen på butiksledet slagit väl ut.

Läs också: Axfood ska halvera matsvinnet till 2025

- Bergendahlsgruppen har nu utvecklats till sju butiker i Skåne plus lika många i Stockholm där vi har en frukträddare. Även några ICA-butiker där skickar frukt hit.

Det går lätt att hitta tomma platser i bilar som ska ner till Skåne, så det blir både lönsamt och har miljönytta att göra på det sättet.

Även dagligvarukedjorna Coop och Lidl samarbetar med Rescued Fruit kring räddning av frukt.

Björn Säwe konstaterar att alla de stora aktörerna är positiva till idén att rädda frukt.

Läs också: Egna brödavdelningar ska minska matsvinn

- De vill verkligen komma tillrätta med att det slängs så mycket frukt och grönt. Det är positivt och för vår del är det bra att stormarknader, där det finns volym, ofta ligger i kluster som underlättar logistiskt när frukten ska samlas in. Att utveckla och framställa  juice är i sig kanske inte jättelätt, men det riktigt svåra i verksamheten är att få ihop logistiken. Vi sorterar väldigt mycket . Precis nyss fick vi in ett parti på tjugofyra pallar äpplen med stötskador. Skadorna måste skäras bort, annars blir smaken besk. Sedan finns det en liten klisterlapp på varje äpple som måste tas bort. Det blir lite jobbigt med tjugofyra pallar……

Kan man göra annat än juice?

- Initialt så gjorde vi också marmelad. Men, svensken i gemen äter inte så mycket marmelad, samtidigt som det är en krånglig process att tillverka och förpacka. Vi var väldigt små då och det tog inte fart. Så bolaget sadlade om till juice istället och det tog fart bättre, berättar Björn Säwe.

På senare år har bolaget haft en positiv utveckling som man känner är stabil.

- Vi omsatte ca fem miljoner kronor förra året och i år ser detut att bli tio till elva miljoner. Det är en stabil utveckling och den svenska marknaden är än så länge inte mättad. Vi tar hela tiden fram nya produkter som kan hålla uppe intresset. Nu ser alla att detta inte är någon dagslända, utan det kommer att vara intressant också i framtiden, avslutar Björn Säwe.

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ny serie: Åt vilket håll styr lagarna?
Del 1: Advokatens syn

Hjälper eller stjälper dagens lagstiftning arbetet för att nå en cirkulär ekonomi? Recycling har talat med tre olika aktörer som har lite olika fokus.

”Att bruka – inte förbruka”

Forskarnytt
Ätbar bioplast från äpple- och apelsinrester

Tänk dig en engångsmugg, du dricker upp ditt kaffe och sedan kan du äta muggen som efterrätt…..

Miljoner till nya samarbetsprojekt inom cirkulär bioekonomi

Jordbruksverket utlyser 10 miljoner kronor för nya samarbetsprojekt inom cirkulär bioekonomi för jordbruks- och trädgårdsnäringarna.

Fjorton kg elektronik till återvinning

2018 samlade svenskarna in drygt 14 kg elektronik per person till återvinning.

Nyhetsbrev

Marksanering
Mikroorganismernas tid är här

Arkiv

Marksanering
Passiv provtagning av porgas

Ny teknik gör Coops pant till nya flaskor

Tipsen: Så tjänar butikerna pengar på avfallet

Robotsortering av skrot

Strategiskt samarbete för storskalig återvinning av polypropen

Skadliga kemikalier hindrar cirkulära affärsmodeller

Giftiga kemikalier förbises i samtal om cirkulär ekonomi.

Nu kommer Karma till Frankrike

Väcker liv i kasserat läder

Forskarnytt
Sällsynta jordartsmetaller ur avfall

De blir ny entreprenör för insamling av hushållsavfall i Nacka

Forskarnytt
Grönt guld rengör avloppsvatten och producerar biodiesel

Uppdaterad: Brand på återvinningsanläggning

Rånades i soprum

Aftonbladet.se rapporterar om att en kvinna igår rånades i ett soprum.

Farligt avfall
Farligt avfall ska rapporteras digitalt

Med syfte att förbättra spårbarheten kommer, från juli nästa år, ett krav på inrapportering av uppgifter farligt avfall att behöva göras i en ny digital lösning.

En vecka kvar till Global Recycling Day

Världsvida väven fyller 30

12 mars fyller World Wide Web 30 år, något som kommer att firas vid forskningsanläggningen CERN i Genève där den minst sagt revolutionerande tekniken skapades.

Stärkt samarbete inom SIS

Kommittéerna för Plast, Förpackningar och Miljö utökar samarbetet.

Årets samhällsförändrare jobbar med återbruk

Varje år kartlägger Veckans Affärer näringslivets mäktigaste kvinnor.

Omvärlden
Indien vill stoppa import av plastavfall

Havreskal blir råvara för sötningsmedel

Marksanering
Vägledning kring PFAS-förorenade områden

Forskarnytt
Nytt garn med återvunna fibrer från Textilhögskolan

Omvärlden
Tar ställning i plastfrågan

Biokolanläggning invigd

Omvärlden
Arla introducerar ny datummärkning

Komposit får nytt liv

Forskarnytt
Hur utnyttjar vi livsmedelsindustrins avfall?

Konkurrensverket synar Sysav på nytt

Forskarnytt
Gamla rör blir nya

Fler går över till returpall

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.159