23948sdkhjf

Frukträddare växer vidare i kampen mot matsvinn

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Inför Återvinningsgalans stundande tioårsjubileum inleder vi nu en serie nedslag hos tidigare vinnare i olika kategorier.

2016 tilldelades helsingborsföretaget Rescued Fruits utmärkelsen Årets Miljöinitiativ. Vad har hänt i verksamheten sedan dess?- Vi räddar betydligt mer frukt idag än 2016. Det handlar både om större volymer, och en ökad bredd, säger Björn Säwe, bolagets vd sedan årsskiftet.

Läs också: Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

- Då hade vi en range med äpplen och päron. Det som kommit till är morötter, som blir till juice med ingefära och äpple i. Vi räddar även apelsiner idag.

Var kommer då den räddade frukten från?

- Bland annat är det från grossister, som det ju finns flera av här i Helsingborg. Det handlar då om partier som på grund av någon omständighet som exempelvis fuktiga kartonger, småskador eller att de blivit för gamla för att ”orka” hela distributionskedjan, inte går att sälja, säger Björn Säwe och fortsätter:

- Fruktkorgsföretag ett annat segment. Det är stora volymer, 110 till 150 ton per år, som kommer hit från den branschen och det kan bli mer i framtiden. Det blir dels spill när man bygger korgarna och så kommer det alltid tillbaka lite frukt som inte blivit uppäten.

Läs också: Hotell samarbetar med nytänkande maträddare

Livsmedelsindustrin är ytterligare ett segment med räddningsbar frukt respektive grönsaker.

- Det uppstår en del spill som de själva inte kan använda, och då kan vi jobba vidare med detta. Morötter är ett exempel, där det vid framställning av minimorötter blir kvar rester som fungerar utmärkt att använda i juicer. Just nu tittar vi på möjligheten att också börja använda rödbetor, fortsätter Björn Säwe.

Ett fjärde segment är dagligvarusektorn.

- Där har jag själv iniitierat att åka runt till butiker och ta hand om sådant som annars skulle kasserats. Det började med Citygross i Helsingborg, och vi har också jobbat mycket med ICA, både i grossist- och detaljistledet. ICA skickar till exempel frukt i sitt retursystem till oss, säger Björn Säwe och tillägger att satsningen på butiksledet slagit väl ut.

Läs också: Axfood ska halvera matsvinnet till 2025

- Bergendahlsgruppen har nu utvecklats till sju butiker i Skåne plus lika många i Stockholm där vi har en frukträddare. Även några ICA-butiker där skickar frukt hit.

Det går lätt att hitta tomma platser i bilar som ska ner till Skåne, så det blir både lönsamt och har miljönytta att göra på det sättet.

Även dagligvarukedjorna Coop och Lidl samarbetar med Rescued Fruit kring räddning av frukt.

Björn Säwe konstaterar att alla de stora aktörerna är positiva till idén att rädda frukt.

Läs också: Egna brödavdelningar ska minska matsvinn

- De vill verkligen komma tillrätta med att det slängs så mycket frukt och grönt. Det är positivt och för vår del är det bra att stormarknader, där det finns volym, ofta ligger i kluster som underlättar logistiskt när frukten ska samlas in. Att utveckla och framställa  juice är i sig kanske inte jättelätt, men det riktigt svåra i verksamheten är att få ihop logistiken. Vi sorterar väldigt mycket . Precis nyss fick vi in ett parti på tjugofyra pallar äpplen med stötskador. Skadorna måste skäras bort, annars blir smaken besk. Sedan finns det en liten klisterlapp på varje äpple som måste tas bort. Det blir lite jobbigt med tjugofyra pallar……

Kan man göra annat än juice?

- Initialt så gjorde vi också marmelad. Men, svensken i gemen äter inte så mycket marmelad, samtidigt som det är en krånglig process att tillverka och förpacka. Vi var väldigt små då och det tog inte fart. Så bolaget sadlade om till juice istället och det tog fart bättre, berättar Björn Säwe.

På senare år har bolaget haft en positiv utveckling som man känner är stabil.

- Vi omsatte ca fem miljoner kronor förra året och i år ser detut att bli tio till elva miljoner. Det är en stabil utveckling och den svenska marknaden är än så länge inte mättad. Vi tar hela tiden fram nya produkter som kan hålla uppe intresset. Nu ser alla att detta inte är någon dagslända, utan det kommer att vara intressant också i framtiden, avslutar Björn Säwe.

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Omvärlden
Siktar på 100 procent återvinning och återanvändning

Nu inleds arbetet som om tretton år ska innebära att den danska ön Bornholm radikalt ska ha byggt ut sin kapacitet för att sortera avfall.

Marksanering
Renar arsenikhaltigt vatten

Forskarnytt
Tekniken separerar blandade plasttyper

Gästrike återvinnare får ny förbundsdirektör

Patent- och marknadsdomsdomstolen fastställer dom om tillgång till återvinningsstationer

Nyhetsbrev

Lanserar återvinningssystem för kaffekapslar

Arkiv

Utvärderar förebyggande av avfall

Blir ny miljöminister

Klimatomställning kräver ökad metallproduktion

Industriell symbios avvecklas

Martin och Servera ansluter till Älskade stad

Med gasfordon och ny citylogistik ska Martin och Servera bli mer klimatvänliga.

Startar återvinning av hårda plaster

Plasten ersätts med egen påse

Lennart Wallander, vd på Food & Friends, i en krönika om plastens framtid och Bring Your Own-rörelsen.

Energirekord 2018

Textilservicejätte i hållbarhetssamarbete

Slutförvar kan byggas ut

Svensk Kärnbränslehantering kan beviljas tillstånd enligt miljöbalken till utökad verksamhet vid Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR.

MISAB blir ABT Väst

Globalt initiativ för minskat plastavfall

Hela plastvarukedjan i kraftfullt samarbete.

Forskarnytt
Kork blir bränsle med ny förgasare

NSR fick kungligt besök

Insamlingsinitiativ sprider sig

VD-byte hos Borås Energi och Miljö

Hållbar Europanyhet från Ed

Helt fossilfritt i Skåne

Skånes kollektivtrafik är numera helt och hållet fri från fossila drivmedel – ett omfattande omställningsarbete ligger bakom förvandlingen.

Avfall Sveriges vd knyts till Lunds universitet

ÅI går med i Global Recycling Foundation

Ny förpackning minskade köttsvinn

Forskarnytt
Ny biobaserad plast för plastflaskor

Forskarnytt
Räcker råvarorna för framtidens energi?

Produktnyheter
Materialhanterare som elhybrid

Matförpackningar i återvinningsprojekt

Ny mässa för VA och avfall

1

Debatt
Skatt på avfallsförbränning måste stoppas

Forskarnytt
Förpackningens utformning avgörande för källsortering

Blir ny vd

5 tips: Så minskar du matsvinnet i jul

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.12