23948sdkhjf

Siktet inställt på metallåtervinning

Det som började med en rullande verktygsbuss har utvecklats till en ledande leverantör av utrustning till bildemonterare. Nu står man redo att öka sin närvaro inom området metallåtervinning.

Det handlar om halmstadföretaget Olanders Recycling Tools, där vi träffar far och son Olander, Ingemar respektive Patrik.

- Verktygsbussen var min fars. Han jobbade med rullande försäljning av verktyg och tanken var att han skulle starta en filial i Halmstad. De planerna slutade istället med att han startade eget 1967 och sålde verktyg och industriförnödenheter, berättar Ingemar Olander och fortsätter:

- Det här med återvinning och bildemontering kom in för drygt femton år sedan, främst genom agenturen för österrikiska SEDA. På senare år har vi också mer och mer kommit in också mot metallåtervinningssidan. Bil och Metallåtervinning är det vi nu satsar på. Industriförnedenheterna är under ”långsam avveckling” då vi har vissa kunder kvar från den ”gamla” tiden och tar hem saker på beställning.

Snabb dränering

SEDA utvecklar och tillverkar mycket utrustning för bildemontering, bland annat kompletta stationer med liftar och specialverktyg för att borra i bränsletankar och suga ut bränsle, att tappa av olja och andra vätskor etc. på ett säkert, godkänt och effektivt vis.

- Det är trattar och sugledningar som dränerar bilarna med hjälp av kraftfulla membranpumpar som skickar vätskorna direkt till lagertankarna. Då slipper man spring med byttor hit och dit, utan det går med automatik att tappa av fordonsvätskor, säger Ingemar Olander och berättar sedan den smått osannolika historien om hur man fick agenturen.

- Det var så att jag hade en säljare som besökte Walters bildemontering i Falkenberg för att sälja verktyg. De frågade efter en hydraulsax för att klippa av katalysatorer, men det var inget vi hade. Dock hade jag en bekant som sålde hydraulik så vi fick låna en sådan sax för att åka och visa. Den här säljaren ville ha med mig på besöket och vi åkte dit och visade saxen, som visade sig vara helt ointressant för Walters…

Glasdemontering

- På väg därifrån gick vi genom lokalen, förbi ett ställe där det stod en kille och plockade ur vindrutan från en bil. Bilarna ska komma in till metallåtervinnarna utan glas och den här operatören stod och sågade med en tigersåg…  Så fick vi frågan: Har ni någon maskin så att man kan fixa detta smidigare? Det hade vi ju inte, men försäljaroptimistiskt sa vi att ”vi återkommer om det”. Bara någon vecka senare var Hitachi förbi med sin demobuss och där hade de en fräs för betong. Jag tänkte att det kanske går att ta ur vindrutor med den. Så vi åkte förbi Walters och provade och det gick jättebra. Sedan har vi modifierat den lite, bland annat med ett bättre stift. Walters köpte en, sedan var det någon bildemonterare i Mönsterås som ville ha en. Sen blev jag inbjuden till Danmark, där man hört talas om detta. Jag var med på regionmöten i föreningen för bildemonterare och visade maskinen och det tog en jädra fart. Det blev en riktig succé och sedan dess är vi välkända inom branschen för vår glasfräs, konstaterar Ingemar Olander.

Genom de danska kontakterna blev man nedbjudna till München för att visa denna maskin för BMW:s recyclingavdelning.

- De blev eld och lågor. SEDA i Österrike ligger tio mil därifrån och hade också tät kontakt med BMW. De fick syn på maskinen där, ringde mig och ville ha maskinen i sin portfölj. Vi träffades på Ecomondo i Rimini och kom överens om att de skulle köpa ett visst antal om året. På väg från montern så sa Joseph Dagen, grundaren, att ” vänta lite, vi har ingen agent i Sverige, kan inte du ta hand om det?”. Jag visste ju inget om deras produkter då, men sa att visst, det kunde vi göra förutsättningslöst. Så började det, 2003, säger Ingemar Olander.

Tveksam början

Det hankade sig fram i början.

- Jag var på väg att skippa det många gånger, men det blev en affär då och då och så fick man blodad tand igen. Sedan kom jag själv in i det till 100 % och då blev det samtidigt bättre fart. I Norge fick vi in en station hos på den tiden den största återvinnaren 2007 och han blev en riktig ambassadör på norska marknaden. Det bara exploderade i Norge sen. Vi har för några år sedan startat ett litet dotterbolag där också, och det är en mycket bra marknad när det gäller bildemontering, säger Ingemar Olander.

Patrik Olander konstaterar:

- En flaskhals hos många bilåtervinnare är just dräneringen, det tar tid. Med sådan här utrustning tar det tio minuter och det är rent och snyggt också. Allt som går att effektivisera sparar ju också pengar.

Bil- och metallåtervinning går hand i hand kan man säga.

- Ligger det en bildemontering nånstans så är det sällan långt till en metallåtervinnare. Många av dessa tar ju bilar också och det känns helt rätt att rikta in sig på dessa två områden.

2016 var ett kärvt år i branschen och då gick investeringarna ner.

- Det drabbade ju oss också, men nu känns det som att marknaden är på väg uppåt igen. Alla talar om återvinning och cirkulär ekonomi och allt drar åt det hållet kan man säga, konstaterar de båda.

Via kontakter blev vi för ett antal år sedan inbjudna till Trier i Tyskland för att titta på en containertiltare.

- Där träffade vi en säljare från Nederländska Bronneberg och det var så vi kom in på kabelskalare. Det har blivit mer och mer rena metallåtervinningsprodukter i vår verksamhet och Bronneberg är nu den andra största agenturen, säger Patrik Olander och tillägger att man även har brett sortiment granuleringskvarnar för kabel.

- Det blir mer och mer intresse för detta märker vi. Kina tar inte emot kabelskrot längre så nu måste man ta hand om det i Europa istället. Fler och fler är intresserade av detta, märker vi.

Vill öka inom metallåtervinning

Olanders Recycling Tools har också ett samarbete med en finsk firma.

- Vi har SEDA-agenturen i Finland, men det är lite besvärligt, både geografiskt och språkmässigt. Vi har några kunder, men det är svårbearbetat när man inte kan språket. Vi har funderat mycket kring olika vägar, men så öppnade sig ett tillfälle med Ajardos som säljer närbesläktade produkter. De behöver lite hjälp med detta i Sverige medan vi själva behöver hjälp i Finland.  Vi ställde ut tillsammans på Elmia Avfall & Återvinning där vi kunde visa upp våra produkter för gamla och nya kunder.

Nu är siktet inställt på att växa inom metallåtervinning.

- Vi är ett välkänt namn i bildemonteringskretsar. Men metallåtervinningsmarknaden är ett större maskineri, och vi börjar ”knapra” oss in där och försöker synas mer och mer. Nu börjar vi bli igenkända här och där märker vi, avslutar Patrik Olander.

Se mer om eventet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157