23948sdkhjf

Slitna arbetskläder blir modeplagg

Textilserviceföretaget Berendsen hyr ut och tvättar arbetskläder till sina kunder. Nu ska de kasserade arbetsplaggen säljas vidare via modekedjan Cheap Mondays butiker.
Berendsen har slagit sig ihop med Cheap Monday och Re:Textile, ett forskningsprojekt som drivs av Textilhögskolan i Borås. Tillsammans har de tagit fram en helt ny kollektion framtagen av använda arbetskläder.

Syftet med projektet är att förlänga livstiden på redan använda textilier och hitta innovativa lösningar för en mer hållbar modeindustri. Bara i Sveriges slängs nämligen hela 80 000 ton textilier varje år.

Enligt Berendsens vd Johanna Persson är möjligheten att minska mängden kastade textilier ett högaktuellt ämne för företaget.

– Hållbar resursanvändning och cirkulära flöden är grundstenar i vår affärsmodell. Vi hyr ut, tvättar och distribuerar olika typer av textilier till företag och organisationer. Genom att vi äger textilierna kan vi säkerställa maximal användning av varje plagg vilket i sin tur bidrar till en smartare resursanvändning. 

Nu tar företaget processen vidare ett steg genom att genom smart re-design ge kasserade plagg nytt liv. 

Idén passar utmärkt även med Cheap Mondays hållbarhetstänk. Butikkedjans Creative Director, Carl Malmgren, säger i ett pressmeddelande att projektet är unikt genom att det finns en mängd plagg i samma design vilket gör det skalbart.

– Att få ge dessa produkter ett nytt liv känns jättebra, särskilt som varje enskilt exemplar bär på sin historia säger han.

Berendsen ser hela tiden över sina flöden och försöker hitta nya, hållbara samarbeten för att ta fram arbetssätt och tjänster för att minimera mängden nyproducerade textilier, uppge företaget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078