23948sdkhjf

Stort och smått på miljökonferens

En konferens där forskare möter företag och diskuterar allt från avfallshantering på global nivå till sanering av mark och med föreläsare från många länder, allt från Australien till Guatemala.

Det möter den besökare som deltar i miljökonferensen Linnaeus Eco-Tech 2018.

I november bjuder William Hogland, professor i miljöteknik vid Linnéuniversitetet in till den internationella konferensen Linnaeus Eco-Tech 2018, från den 19 till den 21 november, som hålls för elfte gången i Kalmar. 

— Jag säger inte att detta är den mest vetenskapliga konferensen men jag sticker ut hakan och säger att det är en av de bästa konferenserna när det gäller mötespunkt mellan akademin och näringslivet. Vi vill åstadkomma förbättringar i samhället och vi tar tag i de omedelbara miljöproblemen och försöker komma med tekniskt praktiska lösningar för dessa, säger William Hogland.

Det som en gång i tiden började som en konferens för länderna runt Östersjön har nu vuxit till en konferens med ca 250 deltagare från hela världen kanske ett 30-tal länder. Konferensen har genomförts 11 gånger sedan 1997 och syftet är att skapa det hållbara samhället och få fler att börja tänka med fokus cirkulär ekonomi.

Under dagarna diskuteras både avfall och vattenhantering. Han tycker dessa två ämnesområden hänger ihop och är viktiga att diskutera samtidigt. Tidigare konferenser har bland annat lett till en rad olika nationella och internationella forskningsprojekt som har skapats tillsammans med de olika deltagarna.

Framtida återvinning av massor

Ett exempel på att konferensen behövs hämtar han från den närliggande glasindustrin i Småland, ”Glasriket”. Genom åren har det slängts mycket glas från glasbruken i skogen. Idag läggs mycket tid på att identifiera dessa och om de innehåller höga metallhalter och andra gifter som kan spridas i miljön. Numera försöker man sanera jorden genom att gräva bort denna och köra den till en deponi. Där menar William Hogland att man gör fel då massor från många olika ställen blandas istället för att utnyttja möjligheten att lägga olika fraktioner för sig i enskilda celler eller ”Bank Account Celler” som William kallar dem, för att främja framtida återvinning när ekonomiska metoder för massorna kan hittas. Den typen av frågor vill han gärna ska diskuteras under konferensdagarna.

— Då kan du i framtiden säga till barnbarnen att här finns en ”Bank Account cell” med koppar med de här kopparhalterna. Hitta på en metod så att det kan utvinnas. Och om de inte får fram det material de behöver på annat sätt så kommer de komma på en metod i framtiden.

Kompletterande konferens

Konferensen innehåller föredrag och workshops men även företag som ställer ut ny teknisk utrustning samt en postersession då alla ämnen inte kan presenteras för hela gruppen eftersom deltagarna blir många.

Som ett komplement till konferensen finns också en mindre konferens, Eco Baltica, som riktar sig till ungdomar i Östersjöregionen och senare i år kommer att hållas i Köpenhamn (29 november till 1 december). I den får studenter som gjort bra masteruppsatser inom området avfall och vatten träffas för att utbyta erfarenheter. Den anordnas också vartannat år sedan 1996.

Förutom de tekniska diskussionerna finns det en annan anledning att delta i Linnaeus Eco-Tech 18.

— Det är en gemytlig stämning, man kan nästan säga att det är en familjefest då det är många deltagare som återkommer. Många kanske inte har träffats på två år sedan förra konferensen. Så jag säger välkommen du också.

PROGRAM

Programmet för konferensen innehåller många talare under dessa huvudrubriker:

  • Miljö och samhälle
  • Vattenresurser
  • Sanering av mark och gruvdrift
  • Avfallshantering på global nivå
  • Avloppsrening
  • Avfallshantering
  • Säker bränsleförvaring
  • Industriellt avloppsvatten
  • Dagvatten, våtmarkssystem och översvämningskontroll

Konferensen innehåller också workshops i år med två teman:

Framtida avfallshantering i en cirkulär ekonomi samt dricksvattenkris och vattenbesparing.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078