23948sdkhjf

Eventföretag växer med plaståtervinning

Bröderna Park AB och butikskedjan Claes Ohlson i spännande miljösamarbete.

Ljud- och ljusföretaget Bröderna Park AB i Insjön, äntrade för sex år sedan även plastscenen och bildade PP Plast och Produktion 

Hela historien tog egentligen fart redan 2003, när FM Mattsson avvecklade sin plastproduktion i Insjön. Bröderna Sven och Bengt Park, som tillsammans äger företaget Bröderna Park, vilade inte på hanen. Det här var moderna fabrikslokaler, vilket herrarna Park insåg, och slog till.  

När en god vän till bröderna Park några år senare sålde sitt bolag, PP Plastproduktion till bröderna flyttade man formsprutningsmaskinerna till den moderna fabrikslokalen.   

Under 2018 har bröderna Park även förvärvat BRE Plast AB och Insjöns plast AB. I stort sett samtliga maskiner har redan flyttats till fabrikslokalen i Insjön, och de återstående formsprutningsmaskinerna kommer att flyttas under början av 2019.  

- Vi har 14 formsprutningsmaskiner idag från 25 till 160 ton, säger Linnea Sandberg, marknadsansvarig på PP Plast och Produktion 

Företaget arbetar renodlat med legotillverkning av bland annat olika typer av måleriverktyg samt matbehållare till den norska fiskeindustrin. Men sedan en tid tillbaka har företaget även ett nära samarbete med butikskedjan Claes Ohlson, som har sitt centrallager i Insjön, bara ett stenkast från det plastbearbetande företaget. 

-Butikskedjan använder sig av blå plastbackar av polypropen för att transportera gods till sina butiker. De backar som gått sönder levereras till oss. Vi reparerar dem som går att laga, och skickar sedan dem tillbaka till centrallagret. Resterande backar maler vi ner och tillverkar lövräfsor av, vilka sedan säljs i Claes Ohlsons butiker, säger Sven Park, delägare av Bröderna Park AB. 

Lövräfsorna innehåller 100 procent återvunnen PP-råvara. Endast en viss mängd masterbatch tillförs för att den blå Claes Ohlson-färgen ska bibehållas.  

-Vår kund är väldigt nöjd ur ett miljöperspektiv. Kunden har 250.000 backar i omlopp. Vi hanterar cirka 700 backar årligen, varav 500 repareras och cirka 200 mals ner och blir till nya lövräfsor, säger Sven Park  

PP Plast och Produktion har tre anställda och kommer under 2018 att redovisa en omsättning om drygt fyra miljoner kronor. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112