23948sdkhjf

Inför klimatavgift för plast

Fossilfri avfallsförbränning är en omöjlighet så länge det tillverkas produkter bestående av fossilbaserad plast. En ny rapport pekar på vägar att nå målet om fossilfri avfallsförbränning.

För att nå en fossilfri avfallsförbränning måste åtgärder sättas i i design- och produktionsledet. En ny klimatavgift på plast kan bidra till att plastens klimatpåverkan tas där den borde, nämligen uppströms. Det visar en ny undersökning som tagits fram av Avfall Sverige.

Plast är ett mycket användbart material. Men plast kan också skapa problem, med allt från resursförbrukning och andra miljö- och hälsoeffekter till nedskräpning på land och i hav. Plastprodukter innehåller ibland farliga ämnen. Plast är också i huvudsak ett material som baseras på fossil olja. Det pågår en debatt om plast och hur användning kan stramas upp. Som det ser ut nu varken kan eller ska all plast sorteras ut för återanvändning eller materialåtervinning. Kvar står energiåtervinning.

Riksdagen har beslutat att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser. För att nå dit behöver även avfallsförbränningen bli fossilfri. Hur ska det gå till? Idag energiåtervinns många produkter som helt eller delvis består av fossil plast i Sveriges avfallsförbränningsanläggningar. Att ändra på detta kräver kraftfulla åtgärder med konsekvenser för exempelvis samhällsekonomi, juridik och regelverk för handel och återvinning av plast. 

- Klimatansvaret måste tas uppströms, alltså av producenterna, säger Weine Wiqvist, VD Avfall Sverige. Det är de som sätter plasten på marknaden som är betalningsansvariga för den miljöpåverkan deras produkter har. De måste ta det ansvaret.

IVL Svenska Miljöinstitutet har på uppdrag av Avfall Sverige undersökt olika vägar för att nå en fossilfri avfallsförbränning. Studien visar på fyra alternativa vägar; fossil plast fasas ut genom förbud, materialåtervinning av all fossil plast, klimatavgift på försäljning av fossil plast eller att allt restavfall exporteras osorterat. 

- Vi landar i att en klimatavgift på försäljning av fossil plast är det som är den mest effektiva och rimliga åtgärden, säger Weine Wiqvist. De som sätter produkter med fossilbaserad plast på marknaden i Sverige ska betala en klimatavgift som kompenserar för deras klimatpåverkan.

I väntan på att den onödiga, fossila plasten minskar, att insamling och material­återvinningen ökar och att tekniken utvecklas måste förbränningsanläggningarna fortsätta att ta emot avfall som innehåller plast, och på så vis minskar plastens negativa påverkan på klimat och miljö. För någon måste ju ta hand om den plast som inte samlas in eller inte kan eller ska materialåtervinnas. 

En länk till rapporten hittar du här.

Artikeln är en del av vårt tema om Avfallsförbränning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126